Читај ми!

Изградња жичаре ако се покаже да је исплативо

Градоначелник Синиша Мали рекао је да ће жичара у Београду бити изграђена само ако се покаже да је то финансијски исплативо, а како верује, шансе су 95 одсто да ће се ући у ту инвестицију.

Уз подсећање на протокол о сарадњи са Скијалиштима Србије, Мали је навео да је пре неколико дана потписан уговор са компанијом која ће у року од 60 дана урадити физибилити студију, након чега ће се знати да ли се улази у инвестицију изградње жичаре, преноси Танјуг.

"На основу онога што смо прелиминарно видели, искустава која Скијалишта Србије имају, потенцијала за туризам, али и могућности да жичара буде вид јавног превоза, мислим да ћемо 95 одсто ући у инвестицију и да нема разлога да се она не исплати", навео је Мали у изјави новинарима.

Како је подвукао, ако физибилити студија покаже да је пројекат исплатив, кренуће се са грађевинским пројектом и у буџету за 2016. годину биће издвојена средства за његову реализацију.

Тим темпом, додао је, до краја 2017. године Београд би могао да има жичару која ће повезивати Нови Београд, Аду Циганлију и Кошутњак.

Истичући да треба сачекати физибилити студију како би се видело колико би тачно коштала изградња и сви пратећи трошкови, Мали је навео да је прва фаза, која би повезивала Делта сити и макишку страну Аде, између осам и десет милиона евра.

Говорећи о исплативости пројекта, Мали је рекао да Скијалишта Србије послују позитивно само током зимске сезоне на Копаонику, па сматра да нема разлога да гондола која у Београду ради целе године не буде профитабилна.

Навео је и да се гондола уклапа у концепт јавног превоза и његову реформу која се спроводи, те да је она брзо, ефикасно и јефтино превозно средство.

Како је истакао, изградња жичаре је везана и за туризам, који је најпросперитетнија привредна грана у Београду у којем је ове године 14 одсто туриста више него прошле.

На питање да ли има важнијих послова које треба завршити, Мали је рекао да заиста постоји велики број ствари које у граду нису решене, јер се "претходна власт није бавила градом".

Према његовим речима, свака новина је добра, али она на коју се не баца новац, као што је "то био случај у реплици Теразијског платоа, на који је бачено пола милиона евра или Пазл парка на Бањици".

"Овде говоримо о стварима које су праве инвестиције и ми грешку такве врсте до сада нисмо направили", рекао је градоначелник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара