Читај ми!

Најтежи посао је наћи посао

И они који су изгубили наду да ће икада наћи посао, али и они који не одустају, налазе се на списку незапослених. Међу њима има оних који су шансу, преквалификацију, или неку другу понуду одмах искористили, али и оних који верују да се преко те институције не може наћи посао. Директор НСЗ Зоран Мартиновић каже за РТС да је број незапослених смањен.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Матиновић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је за један одсто смањен број незапослених у односу на прошли месец, а да је у односу на исти период прошле године тај број смањен за 3, 5 одсто.

У првих шест месеци запослило се 117.000 људи, што захваљујући својој сналажљивости, што захваљујући Националној служби за запошљавање, каже Мартиновић.

Додаје да се један део, и то мањи, односи на сезонске, односно привремене послове, а да се 60 одсто људи запослило на одређено време. На неодређено време запослило се преко 20 одсто њих, каже Мартиновић.

Новозапослени су посао нашли претежно у прерађивачкој индустрији, трговини на велико и мало, и услужним делатностима. Ипак, Матиновић додаје да је за време сезонских радова појачано запошљавање и у сивој зони, претежно у области пољопривреде.

Директор Националне службе за запошљавање истиче да је повећано запошљавање младих.

"Ми већ годинама говоримо како су млади до 30 година теже запошљива лица. Лица преко 50 година су слабо запошљива, свега 14 одсто се запослило, а највећи број лица која су се запослила у протеклих шест месеци су особе са средњом стручном спремом. Међу њима има квалификација које се траже, али има и оних који имају неку вештину и знање без обзира на квалификацију", каже Мартиновић.

Говорећи о преквалификацији, Мартиновић наводи да је велика заинтересованост незапослених за обуке које организује Национална служба за запошљавање.

"У овом периоду расписали смо јавни тендер за спровођење обука у 2015. години, што ће омогућити обуке за око 800 лица", рекао је Мартиновић.

Како каже, највеће је интересовање за учење страних језика, ИТ вештине, за обуку за завариваче, браваре. Истиче да је појачано запошљавање код оних особа које прођу неку обуку.

Што се тиче субвенционисања радних места, на мартовски позив јавило се преко 5.000 особа, иако је предвиђена квота за субвенционисање 3.000 лица.

Настојаћемо да из неких програма који нису много тражени пребацимо та средства и увећамо тај број од 3.000 лица, како бисмо омогућили што више запошљавања, рекао је Мартиновић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара