Читај ми!

Министарство: Избегавати рад на отвореном од 11 до 16 часова

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања препоручило је послодавцима да за време трајања високих спољних температура, изнад 36 степени, а нарочито у периоду од 11 до 16 часова организују рад на отвореном на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање запослених директном сунчевом зрачењу.

Када температура ваздуха у летњим месецима прелази 36 степени, запослени који обављају послове на отвореном, као што су послови у грађевинарству, пољопривреди и слично, раде у неповољним радним условима, што може негативно да утиче на њихово здравље, наводе у Инспекторату за рад при Министарству рада, преноси Танјуг.

Послодавац не може утицати на спољашње факторе као што су сунчево зрачење, температура и влажност ваздуха, али применом мера из области безбедности и здравља на раду може се у великој мери избећи или смањити топлотни стрес, односно физичку и физиолошку реакцију запосленог на температуру на радном месту.

Како истичу у министарству, сви послодавци су дужни да примењују Закон о безбедности и здрављу на раду и подзаконске прописе, односно да обезбеде запосленом рад на радном месту и у радној околини у којима су спроведене све мере безбедности и здравља на раду, при чему надзор над применом прописа обавља инспекција рада.

Мере које су послодавци дужни да примењују у раду на отвореном при високим температурама су организационе, техничке, здравствене, промена режима рада и друго што у пракси подразумева честу замену запослених за обављање послова на отвореном, чешће паузе уз обезбеђивање великих количина воде и безалкохолних напитака, обезбеђивање простора где запослени могу да се склоне од сунца и расхладе.

Такође, мере подразумевају и обавезно давање информација запосленима о опасностима по здравље због излагања високим температурама, упознавање запослених са симптомима болести проузрокованих високим температурама, обезбеђивање и пружање прве помоћи уколико дође до здравствених проблема запослених и слично.

Инспекторат за рад, у време високих температура, указује послодавцима на значај примене свих превентивних мера, везаних за рад на отвореном.

Инспектори рада на терену делују, пре свега, како истичу у министарству, превентивно и саветодавно и то нарочито код послодаваца, који изводе радове на отвореном - на градилиштима и у делатности пољопривреде, а у циљу контроле примене мера безбедности и здравља на раду, којима се елиминише ризик по здравље запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара