Читај ми!

Контејнери за мигранте у Суботици и Кањижи

Влада Републике Србије, у сарадњи са донаторима, поставиће контејнере за смештај миграната у Суботици и Кањижи, најавио је државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Ненад Иванишевић.

На напуштеној Циглани, где се скривају мигранти, Ненад Иванишевић је приликом уручења хуманитарне помоћи најавио да ће контејнери у Суботици бити постављени у сарадњи са донатором из Немачке, а у Кањижи у сарадњи са донатором из Швајцарске, преноси Танјуг.

Према његовим речима, мигранти ће у тим контејнерима моћи да спавају и да се окупају, биће присутно и медицинско особље, док ће Фонд за отворено друштво платити нове преводиоце.

Иванишевић је додао да је у Кањижи стигло одобрење Министарства правде за коришћење зграде старог суда. Одређени број контејнера ће бити постављен и у дворишту полицијске станице, како би се побољшали и услови за оне мигранте који се реадмисијом враћају у Кањижу.

Намера надлежних, према његовим речима, јесте да се мигрантима омогући континуирано снабдевање потрепштинама.

"Данас су они овде, сутра ће бити неки други људи, али је једно сигурно, ова река избеглица која иде ка земљама ЕУ неће престати. Србија не може да затвори очи. Ово се дешава", истиче Иванишевић.

Напомиње да Србија није затварала очи ни педесетих ни деведесетих година прошлог века, па неће ни сад. Додао је да ће влада учинити све да се ови људи осећају да су у Србији добродошли и да неће имати никаквих проблема.

Другог дана Бајрама, хуманитарну помоћ мигрантима, који се скривају на напуштеној циглани и чекају повољан моменат за пут даље ка Мађарској, допремили су Исламска заједница и Удружење Бошњака Суботице, у сарадњи са Црвеним крстом.

Имам џамије Мухаџир у Суботици Селмо Дрековић, оценио је ову помоћ као моралну подршку мигрантима у тешкој ситуацији у којој се налазе.

Затражио је од свих надлежних државних и верских институција да се укључе у ову акцију како би се мигрантима помогло.

"Нама су руке везане. Трудимо се да колико год можемо у џамији тамо помогнемо, али то је све привременог карактера јер нисмо у могућности ни да их сместимо нити да их финансијски или неки други начин помогнемо", рекао је Дрековић.

Сами мигранти, међу којима неки овогодишњи рамазански Бајрам проводе на Циглани, захвални су на помоћи, али истичу да су им и даље неопходни и храна и лекови, као и опрема за бебе јер има жена са малом децом.

Један од њих је и Мухамед из Пакистана, који је након две године путовања из Пакистана стигао у Србију, а намера му је да се докопа Шведске, у којој намерава
да настави школовање.

"Ово је феноменално. Због тога што многи људи немају опрему, немају храну, немају воду. Само се молимо богу да нам неко помогне. Као да су вас анђели послали ка нама", каже Мухамед.

Током целе недеље мигрантима помоћ допрема Црвени крст, а још од раније и Источно - европска мисија, уз појединачне акције невладиних организација.

Мигранти у Суботицу долазе железницом, аутобусима, и другим превозним средствима, а могу се срести на различитим локацијама, углавном у групама. За сада, нису регистровани безбедносни или здравствени проблеми.

Из Суботице покушавају илегално да се пребаце преко српско - мађарске границе и да наставе пут ка земљама Западне Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво