Читај ми!

Паклене врућине у Србији

У Србији је веома топло време, а температура јe данас измерена у интервалу од 33 до 36 степени. На снази је наранџасти метеоаларм, којим се означава опасно време. Према прогнози РХМЗ-а, сутра ће у Србији бити активан црвени метеоаларм, што значи да се очекују паклене врућине. Вруће и у региону. Црна Гора објавила црвени метеоаларм.

У многим градовима у Србији субјективни осећај топлоте био је велики, у Лозници и до 42 степена. Метеоролози РХМЗ упозоравају и да ће предстојећи викенд бити тропски са највишом дневном температуром од 39 степени у већини градова Србије, преноси Танјуг

Републички хидрометеоролошки завод прогнозира опасне временске појаве које ће бити таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Високе температуре, упозоравају хидрометеоролози, шире опасност од избијања пожара. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова, као и пратити савете које дају надлежне службе.

Црвени метеоаларм, који ће у Србији вероватно сутра бити на снази, означава врло опасно време. Лекари саветују избегавање сунца у најтоплијем делу дана, као и чешће узимање течности и конзумирање лагане хране.

Само сутра после подне, уз локални развој облачности, постоји мала вероватноћа за краткотрајни пљусак и грмљавину у северним и југозападним крајевима. Jутарња температура ваздуха кретаће се од 16 до 25 степени, а ветар ће бити слаб, променљив.

Према изгледима времена за седам дана, до 25. јула биће сунчано и веома топло време, са температурама ваздуха знатно изнад просечних вредности.

И регион на удару врелог таласа

Са пакленим врућинама боре се и у региону, где је за данас и наредне дане прогнозирано изузетно опасно време. То значи да се могу очекивати температуре изнад 40 степени Целзијуса.

Метеоролошки завод Црне Горе издао је црвени аларм за подручје целе земље због екстремно високих температура, које ће и у данима викенда прелазити 40 степени Целзијуса.

У Подгорици су данас термометри у граду у 13.00 часова показивали 45 степени, док је, по подацима Хидрометеоролошког завода, највиша дневна температуре износила 39 степени Целзијуса.

Сарајлије спас од врућина налазе на неуређеним купалиштима Бентбаше и Миљацке, а у Републици Српској министар за рад и борачко-инвалидска питања Миленко Савановић апеловао је да послодавци, чији радници обављају послове на отвореном, прерасподеле радно време и на тај начин заштите здравље и живот радника.

Напомињући да је у првој декади овог месеца послодавцима упутио сличан апел, Савановић је навео да је, нажалост, било и оних који се нису придржавали прописа и међународног стандарда ИСО 7243 који дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високе температуре.

Савановић је апеловао да послодавци и за рад у затвореном обезбеде расхлађивање просторија ради заштите здравља радника.

Иако су у вечерњим сатима могући локални пљускови, на видику нема значајнијег освежења.

И Хрватска је ових дана ушла у дужи период изразито врућег времена којем се, према засад расположивим прогнозама Државног хидрометеоролошког завода, не назире крај, јавили су хрватски медији.

Вечерас се очекују пљускови са грмљавином, али ће температуре остати високе. За викенд се очекује и даље сунчано и врело, местимично и изузетно вруће.

За петак и иначе, црвени метеоаларм се односи на Истру, Кварнер и Далмацију, док за остала подручја важи наранџасти.

Време је изузетно опасно и прогнозиран је изузетно интензиван метеоролошки догађај.

Велика штета и незгоде су могуће на великом подручју и то у већини случајева с опасношћу по живот”, наводи се у упозорењу хрватског Метеоаларма и додаје да грађани треба да следе упутства државних органа и буду спремни и за ванредне мере.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво