Протест радника "Стакларе"

Око 250 радника "Српске фабрике стакла" у Параћину протествовало je пред капијом фабрике због најаве да ће им данас у подне "Електродистрибуција" из Јагодине, преко погона у Параћину, искључити електричну енергију, а затим су отишли на радна места.

Протест је почео у девет сати спонтаним окупљањем, а пола сата касније радници су се разишли и отишли на своја радна места, рекао је Танјугу председник Самосталног синдиката "Српске фабрике стакла" (СФС) Живојин Матејић.

Ако уследи искључење струје у 12 сати, како је најављено, највероватније ћемо се поново скупити и не знам шта ће тада да буде", рекао је Матејић. Он је додао да је директор Фабрике на разговорима у Министарству енергетике како би се пронашла решења за тај проблем.

Синдикати СФС су 14. јула обавестил Министарство привреде и Министарство рударства и енергетике да је "Електродистрибуција" из Јагодине, преко погона у Параћину, најавила за данас обуставу испоруке електричне енергије фабрици, "што може изазавати катастрофу несагледивих размера".

"Потпуна обустава електричне енергије за последицу има престанак производње, замрзавање свих пећи са истопљеним стаклом, престанак рада компресора, водоторња, остале пратеће опреме и губитка радних места за 835 запослених и економску нестабилоност њихових породица", стоји у том писму синдиката.

"Посебно истичиме да се у том случају не може предвидети ни контролисати ток и понашање ужарене стаклене масе (темпретаура преко 1.500 степени), а у случају евентуалног пожара или експлозије гаса, се не може реаговати, што све укупно представља опасност по живот и здравље запослених, целог града Параћина и еколошку катастрофу невиђених размера", пише у писму.

"СФС, како смо обавештени од руководства, не спори своја дуговања за електричну енергију и целокупни дуг ће платити у року 30 дана од деблокаде рачуна", стоји у писму и потсећа да је "деблокада рачуна договорена са надлежним министарствима и решиће се тако што ће се компензовати дуг Републике према власнику СФС и дуг СФС према Србијагасу, по ком основу је и блокиран рачун".

Министри Александар Антић и Жељко Сертић, као и директори "Србијагаса" и "Електропривреде" Србије, поручили су синдикату и радницима да се "дуг за струју мора платити".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво