Читај ми!

Суд преиспитује цене вртића

Секретаријат за образовање и дечју заштиту Београда неће поступити по препоруци заштитника грађана, па родитељима који су годинама скупље плаћали вртић неће вратити новац. Кажу да је цена била у складу с прописима. С друге стране, родитељи најављују тужбе.

У протекле четири године, родитељи у Београду плаћали су боравак деце у вртићу скоро четири пута више него што је требало. Ту тврдњу Илије Лукића, оца двоје деце, потврдили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и заштитник грађана.

"Када сам се припремао за седницу сасвета родитеља открио сам да град Крагујевац и Београд нису поступали у складу са законом, односно да су наплаћивали вртић више него што је требало. Тачније више од двадесет одсто од економске цене која је прописана Законом о основама система образовања и васпитања и Законом о предшколском васпитању и образовању", наводи Илија Лукић.

На уплатницима за вртиће је до краја прошле године писало да је учешће родитеља чак 72,8 одсто, па су они који нису имали бенефиције уместо 2.600 плаћали 9.700 динара. У градском секретаријату тврде да је услуга наплаћивана у складу са прописима и одлуком тадашњег градоначелника.

"Ми имамо неколико судских поступака који се воде који су у току. Ако суд буде донео одлуку да град плати наравно да ће град да плати, наравно да ће град поштовати сваку извршну одлуку суда. Док суд не одлучи нико није компетентан да говори о законитости или незаконитости поступака града док се та законитост не утврди у судском поступку", указује секретар за дечју и социјалну заштиту Снежана Ђурић.

Дакле, родитељи који су плаћали вртић више него што је требало дуг могу да поврате једино судским путем.

"Период који се утужује је од краја 2010. до краја 2014. Питање застарелости је мало сложеније, јер не застарева исто према граду и према вртићу. Прем граду застарева у року од три године од сазнања за штету, а према вртићу у року од 10 година мишљење је нас адвоката а сматрамо да је зановано на закону", каже адвокат Милан Костић.

Подсетимо, од 1. јануара цена вртића износи 5.540 динара, што је 20 одсто од нове економске цене од 27.700 динара. Ову препоруку омбудсмана на примедбе Илије Лукића град је прихватио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара