Читај ми!

Породице траже убрзање процеса ексхумације

Чланови породица несталих, у ратовима на простору бивше Југославије, затражили су од институција Хрватске и Србије да се убрза процес ексхумације познатих гробница, пре свега из 1995. године, као и процес идентификације посмртних остатака у костурницама у Хрватској.

Љиљана Алвир, председавајућа Регионалне координације удружења породица несталих особа са простора бивше Југославије, рекла је да је од институција затражено да се тачније одреде временски рокови за решавање отворених питања који стоје између две државе, преноси Танјуг.

"Пре свега, реч је о отварању архива ЈНА и других архива који садрже информације о несталим особама" додала је Алвир, после састанка удружења породица несталих и председника комисија влада Србије и Хрватске за нестале.

Љиљана Алвир је навела да су удружења породица несталих особа делимично задовољна састанком, и нагласила да су представници институција Хрватске и Србије показали вољу за убрзање процеса,

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да је 2.030 случајева прошло кроз евиденције несталих са подручја Хрватске.

"Урађено је много, али кад се гледа из угла породица то није довољно. Ни ми нисмо задовољни, сусрећемо се са многим отвореним питањима која дуго трају", рекао је Одаловић, преноси Танјуг.

Одаловић је апеловао на све породице које нису дале крв то учине, како би се дошло до што више значајних информација и додао, да је питање несталих цивилизацијско, хуманитарно, државно и политичко питање, а од овог процеса разрешавања случајева зависе и други процеси кад је у питању заједничка будућност.

Иван Грујић, председавајући Повереништва за заточене и нестале владе Хрватске, рекао је да ће Хрватска наставити са процесом ексхумације заједничких гробница.

Грујић је истакао да је до сад из заједничких гробница ексхумирано 1.200 посмртних остатака, што значи да је 90 одсто случајева решено.

"Остаје нам да решимо још десет одсто случајева, што значи око 150 посмртних остатака, чиме би био завршен тај процес", рекао је Грујић и додао да је на састанку две комисије решено питање евиденције и надлежности, наводећи да су до сад постојале различите интерпретације.

Договорено је да се у наредних шест месеци одржи још један састанак у ширем саставу, а у међувремену и тематски састанци о отвореним питањима, између осталог и о документацији, истакао је Грујић.

Предвиђена су и заједничка теренска извиђања на свим местима где постоје информације да се могу наћи гробнице.

Представник Међународне комисије за нестале особе Метју Холидеј рекао је да је крајем рата на евиденцији несталих било 40.000 особа, а да је до данас идентификовано 70 одсто.

"То је показатељ спремности држава у реигону да реше проблем несталих лица", рекао је Холидеј.

Холидеј наводи да је преко пројекта те комисије идентификовано 550 особа помоћу ДНК анализе, те да се тај рад наставља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара