Читај ми!

Николић: Највећи вишак запослених у јавном сектору у Крагујевцу

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић изјавио је да у том граду има 1.500 људи који су "прекобројни" у локалном јавном сектору, што је готово трећина укупног вишка запослених у локалним самоуправама и преузећима на нивоу републике.

Радомир Николић је за Телевизију Крагујевац рекао да сви подаци из надлежног министарства показују да тај град има највећи вишак запослених у локалном јавном сектору у Србији и оценио да је за програм рационализације броја запослених потребно око десет милиона евра, преноси Бета.

"Проблем је шта са тим људима када напусте посао и добију социјални програм. А други проблем је одакле финансије за сповођење социјалног програма, јер у овом тренутку немамо новца", рекао је Николић.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички саопштила је недавно да је у Србији процена да постоји око 9.000 људи који су вишак у јавном сектору, од чега 4.600 у извршној власти и око 4.500 на нивоу општина и локалних јавних предузећа.

Николић је истакао да Крагујевац има предлог модела за решавање тог проблема који би могао да буде прихваћен у Влади.

"Град је већ гарантовао за неке обавезе према држави које су се наплаћивале кроз смањење трансферних средстава од пореза на зараде запослених. Овог месеца измирујемо последњу рату и на тај начин се држава потпуно наплаћује. Мислим да то може да буде модел, да држава финансира смањење броја запослених а да град тај новац врати држави кроз смањење трансфера", рекао је Николић.

Према његовим речима, нико неће бити отпуштен на силу, осим ако закон "на то не натера", а град ће се трудити да људи добију такве услове да покрену бизнис у пољопривреди или занатству.

Подсећа да ће Крагујевац моћи да има 15 запослених на 1.000 становника, односно око 2.700 људи укупно.

"Сада је у локалном јавном сектору запослено око 3.800 људи а преласком Центра за страна жита и предузећа "Енергетика" у власништво града имаћемо готово 4.500 запослених", рекао је Николић и додао да је Крагујевац, уз Београд, Ниш и Нови Сад, добио посебан статус у рационализацији тако што му је одобрено да има више запослених по глави становника него друге општине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара