Министарство привреде разматрало продужење рока за приватизацију медија

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић изјавио је да се разговарало о продужењу рока за приватизацију медија у Србији, али да коначна одлука остаје на Министарству културе и информисања.

Драган Стевановић је агенцији Бета рекао да је у разговорима учествовало Министарство привреде, али и не он лично, тако да не може да говори о томе да ли и какав је договор постигнут око померању рока за приватизацију медија.

"Сада главну улогу игра Министарство културе и информисања око закона по којем би та (медијска) предузећа требало да се приватизују. Остало је да они одреагују адекватно, с обзиром да су се обавезали на рок до 1. јула", рекао је државни секретар у Министарству привреде.

Стевановић је рекао и да је приватизација медија покренута и да је урађено више од 90 одсто посла који се тичу Агенције за приватизацију и Министарства привреде.

Директор Агенција за приватизацију Љубомир Шубара је 20. маја најавио оглашавање продаје Студија Б, а јавни позив заинтересованим купцима још објављен.

Највећи проблем у приватизацији медија је, како је рекао Шубара, што медији нису припремили неопходну документацију да се објаве јавни позиви заинтересованим купцима, а ни локалне самоуправе, као власници највећег броја неприватизованих медија, нису донеле потребне одлуке.

Закон о јавном информисању прописано да медији чији је оснивач држава или локална самоуправа, а таквих има 72, морају бити приватизовани до 1. јула ове године, након чега ће престати њихово финансирање из буџета. Уколико медији не буду приватизовани до тог рока, предвиђено је да власништво буде понуђено запосленим у тим медијима, а ако они то не буду прихватили, медији ће бити брисани из регистра јавних гласила.

Захтеве за стечај поднело 11 фирми

Захтев за покретање стечаја и предстачајног постука до данас је поднело 11 од 43 предузећа у реструктурирању која су остала без заштите од поверилаца, изјавио је Стевановић.

Стевановић је рекао да су међу тим предузећима Индустрија машина и компонената "14. октобар из Крушевца, Вршачки виногради, Војводинапут, Бачкапут, ПИК Земун, Ливница Топола, Фабрика вагона Краљево, Хемијска индустрија Жупа, Минел трансформатори.

Државни секретар је рекао и да је са представницима пољске компаније Урсус начелно договорено да размотре могућности за приватизацију Индустрије мотора Раковица (ИМР).

Он је истакао да је једна од могућности да закупе погоне ИМР и додао да је радницима предложено да користе права на социјални програм, да по уласку закупца у фирму могу на наставе ангажман.

Стевановић је рекао да у предузећима која су од 1. јуна остала без заштите од поверилаца има око 5.000 запослених и још толико у фирмама за које је објављен процес приватизације и која ће имати заштиту до краја октобра. Каже да ће и тих 10.000 радника имати могућност да узме отпремнине, за које је Влада Србије издвојила средства у буџету.

После нове процене вредности предузећа, која ће трајати до месец дана, Стевановић каже да ће кренути објављивање јавних позива за приватизацију предузећа а очекује се да се то оконча до 31. октобра ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара