Неписани бонтон за мобилне телефоне

Мобилни телефони чине нас све некултурнијима, толико да се поставља питање да ли је потрeбно да се уреди начин на који се користе.

Да уз мобилни телефон не иде само пакет и рачун, већ и пристојно понашање, поручују оператори већ дуже време.

"У позоришту, на гробљима, у болницама, институцијама не само да је непристојно телефонирање већ може и да омета неке друге људе", каже шеф Службе "Телекома" за дигиталне комуникације Вељко Одобашић.

Дуги разговори телефоном и приватни детаљи могу да се чују у превозу, ресторану, у кафићу. Ко коме дугује паре, а ко није купио млеко, нажалост, морамо да слушамо и на послу.

"Јако је важно да имате обзира према колегама и њиховом обиму посла и њиховој концеnтрацији. Рецимо када идемо на састанке не носимо телефоне, јер је идеја да буду што краћи и што ефикаснији", каже Ана Болбођевски из "Випа".

На питања о бонтону и коришћењу мобилног телефона, две од три особе кажу да им смета када неко гласно комуницира на јавном месту и да је потребно неко писано правило које би то регулисало.

Питање је само ко ће га и када написати, а до тада "нечујни режим" могао би да реши непријатне ситуације. Ако је разговор неодложан, треба се културно удаљити, док би у превозу разговор требало заменити писањем порука.

На радном месту требало би се уздржати од приватних разговора пред колегама бар док и код нас не стигну изоловане говорнице као у Хрватској.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара