Читај ми!

Пасјане, два напада за 24 часа

У околини Гњилана, у селу Пасјану, два напада на тамошње житеље у последња 24 часа. Зорана Костића напала су ножевима синоћ два Албанца, друга два физички су напала данас ученицу Сунчицу Марковић. Полиција је ухватила једног од нападача, а за осталима трага.

Костићи обележавају Ђурђевдан, били су у куповини. На неколико стотина метара од куће возилом су их зауставила два Албанца.

"Одмах су насрнули ножевима на мене, ранили су ме. Уболи су ме једном у руку, груди мало и ногу. Када сам видео да крварим, повлачио сам се, бежао, а онда су изашли људи из села да ме бране. Они су ушли у кола и побегли пут села Влаштица", објашњава Зоран.

Није пошло 24 часа, у Пасјану се догодио напад на Сунчицу Марковић. Из аутомобила добила је ударац у пределу бубрега.

"Руком ме је ударио и почео је нешто на албанском да прича, нисам разумела ништа. Јако сам се уплашила јер сам помислила на најгоре, помислила сам да ће да ме киднапују. То ми је прво пало на памет", прича Сунчица.

Не без разлога, јер је последњих дана на Косову било и таквих покушаја. Гњиланска полиција успела је да ухапси једног од нападача на Зорана Костића.

"И осумњичени се пријавио у болници, како би му се указала помоћ. И том приликом је он ухапшен", каже Аднан Азизи из гњиланске полиције.

Житељи Пасјана, највећег српског села у Косовском поморављу, узнемирени су. Два инцидента су само последњи у низу, а забринула су и политичке представнике Срба који су обишли нападнуте.

"Они који су недвосмислено из етничких разлога нападали људе морају да одговарају, да буду кажњени. Та пракса која је у прошлости постојала, да се људи нападају, а да никада нема одговорних или да врло често са изговорима и бесмисленим објашњењима не буду кажњени – та пракса мора да престане", поручује потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић.

"Нажалост, сведоци смо једне атмосфере у којој се чак и пожељним у делу албанске заједнице овде сматра овакав атак, на недужног грађанина, на комшију, само зато што је Србин", истиче заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

У Пасјану није само безбедност угрожена. Срби у овом и другим селима Поморавља кажу да немају ни за егзистенцију. Примера ради, нападнути Зоран Костић има супругу, четворо деце, али нема никаква примања. Чак ни социјалну помоћ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара