Читај ми!

Како изабрати прави факултет

Пред будућим студентима су и ове године бројна питања попут оних који факултет студирати, да ли донети одлуку у складу са сопственим могућностима и афинитетима, да ли одабрати приватни или државни факултет.

Неки матуранти су у процепу између срца и разума, између родитељских и својих жеља, а има и оних који знају шта хоће.

О приватним и државним факултетима постоје опречна мишљења.

Један будући бруцош каже да ће уписати Правни факултет јер сматра да се тамо стиче велико знање а дилеме нема, јер како каже и његов отац је завршио државни факултет.

"Чула сам да приватни не ваљају и да се завршавају за новац, а не за знање", каже једна матуранткиња.

Приватни факултети тврде да такве предрасуде припадају давној прошлости и да су најјачи те "дечје болести" преболели.

"Имају квалитетан простор у коме се реализује настава и имају квалитетне професоре који реализују студијске програме који су акредитовани. Студијски програми су прилагођени потребама тржишта, модерни су, савремени", каже проректор за наставу Универзитета "Сингидунум" Младен Веиновић.

Дуга традиција и плејада бивших студената, сада већ и професора на престижним светским факултетима главни је аргумент државних факултета.

"Универзитет у Београду је једини Универзитет у Србији који је успео да се пласира на све светске листе водећих универзитета и углавном се налази у водећих два одсто универзитета у свету", истиче Миодраг Поповић са Универзитета у Београду.

Надлежни кажу да поделе на државне и приватне нису више битне. Будућим студентима саветују да се, пре свега, добро информишу о факултету који желе да упишу.

"То ко је власник, да ли је оснивач република или приватник, треба да постаје све мање битно као што је и у медијима и у здравству, тако да је квалитет то што је једино битно", објашњава помоћник министра просвете за високо образовање Милован Шуваков.

За бољу проходност ваља се наоружати знањем и способностима, подсећају послодавци који имају замерке на кадар без обзира да ли долази са приватног или државног факултета.

"Студенти који завршавају државне факултете често немају довољно практичног знања која требају послодавцима, а они који долазе са приватних факултета често немају тај неки укупан ниво који је послодавцима неопходан у смислу да нису имали довољан дрил", каже председник Уније послодаваца Србије Богољуб Атанацковић.

Завршетак студија је тек први корак, тврде стручњаци. Наставак је прилагођавање свету рада и доказивање својих умећа и вештина уз перманентно учење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара