Читај ми!

Јагланд: Слобода медија од животне важности

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд позвао је државе чланице ове паневропске организације да испуне обавезе у вези са слободом медија и изражавања, за коју је оценио да је погоршана.

Савет Европе је истовремено саопштио да се новом интернет порталу ове свеевропске организације за пружање хитне помоћи угроженим новинарима већ јавило 45 посленика "седме силе", преноси Бета.

Јагланд је поводом Светског дана слободе медија, 3. маја, изјавио да је "слобода медија од животне важности за демократију" и упозорио да се, међутим, "услови за слободу средстава информисања погоршавају".

Челник Савета Европе је позвао државе чланице ове свеевропске организације за заштиту људских права, темељних слобода и демократије да "испоштују обавезе о заштити новинара, као и права свих грађана на слободу изражавања".

Јагланд је ставио до знања да ће "портал СЕ за безбедност новинара омогућити већу ефикасност у одбрани тиј права", односно слободе медија и изражавања.

Генерални секретар СЕ је навео да су неке жалбе новинара "порталу за хитну помоћ" већ уродиле плодом и да сада настоји да успостави дијалог са земљама чланицама, како би се утврдило "како доћи до повољног расплета и у другим случајевима затражене помоћи преко ове платформе".

Нарушавање слободе медија и угрожавање рада новинара у 14 европских држава су утврђени у извештајима пет организација које су у циљу одбране слободе медија и изражавања склопиле партнерство са Саветом Европе.

То су Артикл 19, Удружење европских новинара, Европска федерација новинара, Међународна федерација новинара и Репортери без граница.

Савет Европе је предочио да је "портал за брзо реаговање" у одбрану угрожених новинара и слобода изражавања установљен "зато што су напади на новинаре напади и на друштва у целини, и да је отуд дужност СЕ да заштити новинаре, слободне, независне и различите медије".

У извештају Савета Европе се такође подсећа да у Европској конвенцији о људским правима, коју су потписале скоро све европске земље, укључујући Србију, у члану 10 стоји да "свако лице има право на слободу изражавања".

Како се истиче, "то права подразумева слободу да се примају или дају информације или идеје, а да притом не буде уплитања власти или ограничења која се односе на границе".

Челник СЕ је упозорио да се "много где физички прети новинарима, док антитерористички закони понекад служе да се ограничи слобода речи, а неки прописи о медијима неоправдано иду у прилог онима који су на власти".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се