Читај ми!

Кад нестану саднице малина

У ужичком крају малине су постале преовлађујућа пољопривредна култура, па се сваке године површине под малињацима повећавају за десетине хектара. Да од малине може бити користи схватили су и лопови, па су претходних година "брали" туђе малињаке, а ових дана почупали половину садница у једном малињаку недалеко од Ужица.

На дедовини у Врутцима браћа Зоран и Жељко Кујунџић засадили су јесенас малине поштујући све савете стручњака, од обраде до избора сертфикованих садница.

Новац за малињак делом су зарадили у иностранству, делом позајмили рачунајући да ће озбиљним радом све надокнадити и још зарадити.

"Површина коју смо засадили је хектар и 20 ари. Посађено је око 18.000 садница, а само за саднице уложено je око милион динара", прича Жељко Кујунџић.

Пре Ускрса су дошли да ураде ђубрење и видели да су на преко 80 одсто површине саднице нестале, да су украдене.

"Ми смо саднице дотерали камионом умотане у фолију. Замислите какво је превозно средство било потребно да се извађене саднице однесу у ринфузи", додаје Жељко.

У ужичкој полицији, којој су крађу пријавили, кажу да су такозвани имовински деликти најбројнији од свих кривичних дела.

Најчешће се краду новац, накит, секундарне сировине, прехрамбени производи. У прошлој години расветлили су преко 70 одсто тешких крађа. Иако се сусрећу са све маштовитијим крадљивцима, овакав случај још нису имали.

"Што се тиче некаквих необичних кривичних дела, они се повремено појављују. У прошлој години имали смо неколико пријављених случајева где су предмет биле аронија, плод малине и слично", каже Боривоје Митровић, шеф Одсека Полицијске управе у Ужицу за сузбијање криминала.

Кујунџићи, који су без малине остали пре првог брања покушаће да из дела малињака који лопови нису дирали бар мало надокнаде штету, а желе и да остале произвођаче упозоре да добро пазе на малињаке, посебно у селима где су куће ретке и опустеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара