Читај ми!

Замка приватно-пословне комуникације

Грађани који пословну комуникацију обављају са приватног телефона или имејла могли би да имају проблем или макар непријатност. У случају било какве контроле све би морали да дају некоме на увид. Ако је за утеху, такве грешке праве и амерички председнички кандидати.

Деценије у америчком јавном животу изгледа нису научиле Хилари Клинтон да раздвоји јавно од приватног. Барем када је о имејл налогу реч.

Као државна секретарка послала је десетине хиљада дописа искључиво са приватне адресе. Чак и Бараку Обами. На њену срећу, исти гаф је направио и гувернер Флориде Џеб Буш, који слови за њеног главног конкурента у трци за будућег председника.

Међутим, обоје су прекршили федерални закон. И у Србији – од чиновника до председника, државни службеници би требало службено да комуницирају искључиво са пословног мејла.

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Сава Савић рекао је да је сигуран да постоје изузеци, али ако говоримо о правилима службе, онда сви запослени имају службене мејлове, са којих врше кореспонденцију.

"За сву електронску пошту која иде преко сервера МТТ-а постоје логови, постоји backup, постоје мере безбедности које се користе да не дође до злоупотребе и цурења", навео је Савић.

Свака порука послата са пословног налога је званични документ и аутоматски се архивира.

"Имејл сервери имају редундантни систем који је постављен због чувања кореспонденције, а самим тим и због архивирања и поште", рекао је Савић.

Коришћење приватних налога могло би се поистоветити са договарањем у кафани. Комуницирање са пословним партнерима са приватног налога или телефона у пословном свету сматра се крајње неозбиљним, па и несигурним.

Биљана Баџа из компаније "Ернст енд Јанг" каже да се њихови запослени тога придржавају с обзиром на то да и запослени и клијенти потписују уговор о поверљивости, тако да информације до којих могу да дођу, морају да буду заиста заштићене, да би клијенти имали поверење.

Они који користе једну адресу за сву комуникацију правдаће се да им је тако лакше и да имају бољу контролу. Осим што се то сматра у најмању руку лошим маниром, може им се догодити оно што и Хилари Клинтон. Да буду приморани да сву своју кореспонденцију, и приватну и службену, некоме дају на детаљан преглед.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара