Читај ми!

Расте број оболелих од малих богиња

У Србији расте број оболелих од малих богиња - морбила и до сада је оболело 320 особа, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је за агенцију Бета рекао да је број оболелих сигурно већи јер има и оних који имају благу клиничку слику па се не јављају лекару, али да има и оних чије ће пријаве тек стићи.

"Не треба очекивати да ће ова епидемија стати тек тако, она ће још трајати, тим пре што смо у Републици Српској имали, али и даље имамо, велику епидемију са више од 800 оболелих. Грађани Републике Српске и грађани Србије су свакодневно у контакту и тако је и дошло до појаве епидемије и тако се повећава број оболелих", навео је Тиодоровић.

Епидемиолог је додао да су оболели углавном узраста између 25 и 40 година, али да има и беба и мале деце.

"Забрињава то што се међу оболелима налазе и здравствени радници. Од 46 оболелих од морбила у Нишу, њих седморо су са Дечје клинике. Од њих седморо, само троје је вакцинисано", рекао је Тиодоровић.

Према његовим речима, највећи број оболелих у Србији, чак 99 одсто, није вакцинисано.

"Међу оболелима су и особе које су вакцинисане, али се ради о особама које су рођене у периоду између 1971. године и 1993. године када је вакцинација спровођена само са једном дозом. Од 1993. године дају се две дозе и тек тада се сматра се да је имунитет бољи", рекао је Тиодоровић.

Указује да ниједна вакцина не штити сто одсто, јер заштита зависи и од имунитета особе, али је врло важно то што након вакцинације клиничка слика није тешка и није угрожен живот
оболеле особе.

На питање да ли је за увођење обавезне вакцинације, Тиодоровић је одговорио да је првенствено за да то се родитељима објасни свака вакцина, да се објасне предности примања вакцине и евентуалне реакције.

"Вакцинација у 18 европских земаља није обавезна, али су то земље које имају високо развијену здравствену културу. Тамо нема потребе за било каквим обавезивањем јер људи то сматрају достигнућем савремене цивилизације. Ми немамо у свим деловима народа тај ниво здравствене културе", навео је Тиодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво