Читај ми!

"Витез фест" на Београдској тврђави

Центар Београда био је испуњен осмесима и радошћу како најмлађих тако и старијих грађана који су посматрали дефиле учесника овогодишњег мултимедијалног фестивала "Витез феста".

Другачије није било ни на Београдској тврђави, пошто је управо то место на којем је фестивал отворен у присуству великог броја посетилаца, преноси Танјуг.

Ову, већ традиционалну дводневну манифестацију отворио је заменик градоначелника Београда Андрија Младеновић истакавши да су је и Град Београд и остале институције подржале.

Младеновић је додао да та манифестација ствара посебну слику града који је почетком 15. века деспот Стефан Лазаревић прогласио престоницом средњевековне Србије.

Младеновић је подсетио да се током априла месеца обележавају Дани Београда који се организују због проглашења Београда као главног града и централног места у овом делу Европе.

"Веома је важно на овај начин подсетити Београђане на сјајну средњевековну традицију нашег главног града и све оне обичаје које смо, нашом грешком, заборавили", напоменуо је Младеновић.

Младеновић је додао да је манифестација посебно посвећена деци, јер се данас прославља и велики хришћански празник - Врбица.

"То је значајно јер деца треба да се подсете и науче свему ономе што је наша традиција и обичаји којима сви можемо да се поносимо", рекао је Младеновић и оценио да "Витез фест" представља једну од лепих манифестација са великим бројем програма.

Посетиоци Београда уз егзибиционе витешке борбе и радионице, могу да погледају филмове у Југословенској кинотеци, уживају у средњевековној музици и храни, покажу спортско умеће, учествују у програмима за децу...

У Горњем граду тврђаве организовани су витешки програми у којима учествују витешка удружења и клубови, представљају се туристичке организације које се баве промоцијом и очувањем тврђаве, као и издавачи који се баве темом витештва и уметничке радионице које се баве средњевековним традиционалним радовима, старим занатима...

На зеленим површинама тврђаве организована је школа јахања за децу, презентована вештина стреличарства, а на бини код Деспотове куле биће одржана и позоришна представа за децу.

Посетиоци који се нађу код Куле Небојша могу да чују предавање "Цар Душан" вајара Драгана Раденовића док ће у Коларчевој задужбини археолог Марко Алексић одржати предавање "Средњевековни витез у Србији".

Југословенска кинотека ове године учествује у манифестацији са четири филма који ће бити приказани у новој згради у Узун Мирковој. Тако ће данас бити приказани филмови "Екскалибур" и "Притајени тигар, скривени змај", а сутра "Фанфан Лала" и "Небеско краљевство".

У недељу ће у Горњем граду Београдске тврђаве бити организован црквено духовни програм, док ће у галерији Стамбол капије бити отворена изложба Етнографског музеја "Лазарице: женске пролећне обредне поворке, као обичај заступљен у српској традицији".

У Војном музеју биће организовано предавање за децу о средњевековном наоружању.

На главној бини код Деспотове куле биће организован музичко-сценски програм у коме ће учествовати музичка школа "Мокрањац", УМС школа за таленте, Артимедија, Женски руски хор "Роса" и многи други.

Спортски програм на зеленим површинама обележиће турнир у минибаскету "Витез кошарке" Фондације за спорт младих Братислава Ђорђевића, џудо школа Православног спортског друштва "Света Србија", али и змајада, школа јахања, стреличарства...

Кула Небојша ће у недељу бити резервисана за бројна предавања о средњевековном оружју, Голубачкој тврђави, Манастиру Светих архангела у Призрену, знамењима у српском народу...

"Миксер хаус" ће посетиоцима "Витез феста" понудити средњевековну витешку гозбу уз школу кувања, дегустације и презентације, дечје витешке радионице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво