Читај ми!

Положени венци на споменик погинулим радницима РТС-а

Иницијативна група новинара учесника међународне конференције "Заштита безбедности и интегритета новинара у региону ОЕБС-а" положила је венце на споменик радницима РТС-а погинулим у НАТО бомбардовању 1999. године.

Ћутањем, али и питањем "Зашто се то догодило", колеге саосећају са породицама, сарадницима, пријатељима 16 убијених радника РТС-а.

Марат Сајченко, руски новинар телевизије Лајф њуз, на својој кожи је осетио страхоте рата. Био је заробљен неколико месеци у Украјини, где је изгубио колегу фотографа и двоје познаника.

"Не могу да верујем да се овако нешто десило у центру Европе. Сличне ствари сам видео у Либији и Сирији, али нисам могао да поверујем да ћу трагове рушења видети овде. Сада се овакве ствари дешавају и у Украјини", указује Марат Сајчено.

Како каже, људи који су овде страдали, изгубили су животе извршавајући своје обавезе.

"Они су желели да пренесу истину о томе шта се овде дешава. Без обзира на то колико су вредно радили свој посао, ниједна фотографија, прилог, или текст нису вредни људског живота", наводи Савченко.

"И наше и ваше друштво мора да се уједини како би се спречиле овакве трагедије у будућности. Морамо да се удружимо како би злочина над нашим колегама било мање", истиче новинарка Лајф њуза Жана Карпенко.

И све организације које се баве људским правима и слободама морају се активно супротстављати насиљу над новинарима, поручују представници цивилног сектора Руске Федерације.

"Сви они који учествују на конференцији ОЕБС-а и говоре о слободи медија, о правима новинара и њиховој заштити, требало би да дођу овде, да положе цвеће, јер људи који су овде страдали, они су права тема о којој треба да причамо", наводи Максим Григоријев из Народне коморе при Канцеларији председника Русије.

Колеге су сагласне да подаци да је у последњој деценији убијено 720 репортера, 66 само прошле године, показују да се све државе морају озбиљно бавити питањем безбедности новинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара