Читај ми!

Лакше до амниоцентезе у државним установама

Испитивање плодове воде - амниоцентеза, најбољи је начин да се избегне рађање детета с поремећајем. Србија, међутим, нема довољно капацитета у државним установама за све којима је неопходно такво тестирање. У Министарству здравља кажу да установе у којима се ради та анализа убудуће неће бити финансијски ограничене бројем процедура као до сада.

Узорак плодове воде у циљу дијагностиковања хромозомских поремећаја може да се уради од 16. до 20. недеље трудноће. Ивана чека треће дете, а иако се жене не питају за године, открила је да је напунила 40.

Да би важну анализу урадила о трошку државе, средином прошле недеље дошла је у Институт за мајку и дете да закаже свој термин, и у томе је успела јер је још било места.

"Петнаестог априла су заказали, како то онда иде даље, врши се припрема, сутрадан се узимају узорци и идете кући", каже Ивана.

Међутим, будуће маме које не уђу на месечну листу, амниоцентезу могу да ураде у некој приватној ординацији, за шта морају да издвоје и до 400 евра.

Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, прошле године су из 21 здравствене установе фактурисане 5.774 услуге амниоцeнтезе, али нема података о томе колико је трудница ту анализу урадило код приватника.

"Препоручује се женама да, уколико желе да раде инванзивну дијагностику, закажу што пре јер је таква ситуација каква јесте. Ми недељно имамо од седам до десет места за пацијенткиње које закажу преко саветовалишта, зависи од кадра и финансија. Неопходно је више људи и новца", истиче др Ивана Јоксић из генетске лабораторије ГАК "Народни фронт"

Др Убавка Радивојевић из Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић" наводи да је та институција тренутно ограничена лабораторијским капацитетима јер се на годишњем нивоу ради око 800 амниоцентеза.

"Знамо да је интересовање веће. Жене се сада све касније одлучују на родитељство, а код тих жена неопходно је урадити све анализе", наводи Радовојевићева.

Из Министарства здравља поручују да установе које могу да ураде више од предвиђених квота, убудуће неће имати финансијска ограничења.

"Свака лабораторија је имала годишње квоте. Обезбедили смо додатна финасијска средства, биће укинуте квоте, хитна мера, да бисмо обезбедили већи број амниоцентеза", истиче Предраг Саздановић из Министарства здравља.

Из Министарства здравља најављују и да су следећи кораци на које су спремни - улагање у ширење капацитета, и образовање генетичара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара