Читај ми!

Нема изговора за насиље над неистомишљеницима

На отварању дводневне конференције "Стратешке комуникације у безбедносном сектору" у Београду истакуто је да не постоји изговор за насиље над онима који другачије мисле. Учесници скупа су поручили да без слободе изражавање нема ни слободног, демократског и безбедног друштва.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић рекла је да нема безбедности без слободе медија и изражавања, додавши да нема ни слободе говора ако не живимо у безбедном друштву, преноси Танјуг.

Многе земље, како је навела, доносе законе којима желе да реагују на безбедносне претње, али те рестрикције умногоме ограничавају слободу медија.

Напомињући да су медији понекад и непрофесионални те да не проверавају све чињенице, Мијатовић је нагласила да то не сме да буде изговор да владе врше притисак на њих.

Медији, према њеним речима, не треба да хвале владу, већ да делују одговорно.

"Не постоји изговор за насиље над онима који имају другачије мишљење. Насиљем се не могу решавати проблеми. То је неприхватљиво", нагласила је Мијатовићева.

Одговор на питање шта је дозвољено урадити у име безбедности, како Мијатовићева наглашава, налази се у међународним документима, у поштовању принципа демократије, слободе и људских права.

Истичући да је безбедност новинара веома важно питање, Мијатовићева је поздравила формирање Комисије за расветљавање убистава новинара у Србији, додавши да се нада да ће се открити кривци за убиство Славка Ћурувије  и Милана Пантића.

"Време је да идемо напред, да се директније бавимо питањима. Тешке одлуке морају да се донесу", рекла је Мијатовићева и позвала државне органе да се не мешају у рад медија и не прете.

"Свака држава која то уради неће бити успешна", поручила је Мијатовић.

Указала је и на значај транспаретности јавних институција рекавши да Србија ради на промовисању и обезбеђивању приступа информацијама.

Вилхелм: Слобода медија није неограничена

Немачки амбасадор Хајнц Вилхлем се сложио са оценом да нема изговора за насиље, али је додао да треба поставити неке границе.

"Слобода медија није неограничена, а где су границе то је тешко дефинисати. Није довољно рећи да нема изговора за насиље, већ треба одговорити на питање где су границе вређања држава, људи или њихових уверења", рекао је Вилхелм.

Вилхелм је оценио да је Србија важна, ако не и најважнија земља Западног Балкана.

Такође, немачки амбасадор је оценио да је веома охрабрујуће то што је Србија, како је рекао, кренула ка успостављању све тешњих веза са НАТО, потписавши Индивидуални план партнерства са Aлијансом (ИПАП) недавно, као и да све више учествује у мировним мисијама у иностранству, заједно са чланицама НАТО.

"Можда је коинциденција, али премијер Александар Вучић је јуче имао важан говор на годишњицу НАТО бомбардовања. Многи људи су погинули и можда је добро време за одржавање ове конференције", рекао је Вилхелм.

Према његовим речима, НАТО је недавно усвојио политику о стратешкој комуникацији која дефинише стратешку комуникацију као координисану употребу НАТО комуникационих активности и капацитета као што су јавна дипломатија, психолошке и информативне операције.

Отправник послова амбасаде САД у Београду Гордон Дугуд је поручио да медији нису непријатељи државним органима у стратешкој комуникацији, већ партнери те да свако треба да добије потребну информацију.

Циљ дводневног семинара намењеног представницима министарства одбране, унутрашњих послова и спољних послова, јесте размена искустава и информација на пољу стратешких комуникација у сектору безбедности, а организатор је Центар "Џорџ Маршал" за студије безбедности у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво