Читај ми!

Неће бити повећања цена комуналија у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали каже за РТС да се не спремају нови ценовници за комуналије. Смањују се трошкови и оптимизују процеси кроз ретруктурирање и консолидацију комуналних предузећа и ни на који начин се не размишља о повећању цена комуналних услуга, објашњава Мали.

Мали је, гостујући у Јутарњем прогаму РТС-а. рекао да се, иако је зима била релативно блага, први пут после низа година за зиму се спремило како треба - на време је урађен ремонт потребних машина и набавка соли и свих осталих неопходних материјала.

"И то је добро функционисало. Није циљ да зимска служба само добро функционише, већ да и након зиме покажемо да смо спремни да очистимо град, и грађани су сведоци да смо већ у фебруару кренули да крпимо рупе по граду, тај процес тече, а мислим да смо показали већу одговорност и спремност да се бринемо и о грађанима и о проблемима са којима се град суочава", рекао је Мали.

Како је навео, Београд је, нажалост, престоница која има велику депонију у Винчи која је несређена и то је велики еколошки проблем у граду.

Према његовим речима, Градска управа такође је свесна великог броја дивљих депонија на територији града.

"Свесни смо да наш град није најчистији и решили смо да кроз јавно - приватно партнерство пронађемо партнера који ће нам помоћи да у потпуности уведемо савремени процес управљања отпадом на територији града Београда, да изградимо нову фабрику за рециклажу отпада и такође да изградимо постројење за производњу енергије из отпада", рекао је Мали.

Истакао је да је то оно што највеће метрополе света већ имају и да ми каснимо. Додао је да је интересантно да су 52 највеће компаније на свету заинтересоване су да тај пројекат раде заједно са градом Београдом.

Мали је најавио да ће представници те 52 компаније данас и сутра бити гости Београда, те ће имати прилику да се упознају и да виде депонију у Винчи и остала комунална предузећа која су важна за процес чишћења у граду Београду.

"Уколико све буде по плану, ми ћемо, на основу савета и њихових искустава имати јасну слику на који начин треба да дефинишемо концепт јавно - приватног партнерства и током лета очекујемо објаву тендера за избор партнера", истакао је Мали.

Очекује да ће у наредних пет година бити завршено чишћење депоније Винче и, како је нагласио, то ће бити велика еколошка ствар за град Београд, који ће бити чистији и здравији.

Градоначелник је додао да највећи број приградских општина има своја комунална предузећа која се баве чишћењем, што није надлежност града, али имајући у виду проблеме са дивљим депонијама, после низа година покренута је велика акција чишћења Београда.

"Сваки грађанин који има неку идеју шта треба да се очисти и среди, може да се јави на телефон 'Беокома' и ми ћемо од првог маја сваки дан организовати акције чишћења дивљих депонија на територији Београда, сређивање фасада, паркова, урбаних џепова", рекао је Мали.

Истакао је да је циљ акције да се то ради само тај један месец у години, већ све време и жеља је да се подигне свест грађана да град треба да буде лепши и чистији.

"Не можемо сами као Градска управа да га очистимо, очекујемо и да Београђани учествују у томе и то је један мали допринос да град буде чистији и да развијемо свест да наша метропола заслужује да буде лепша", каже Мали.

Како је рекао, април је месец Београда, Дани Београда су у том месецу и очекује нас велики број културних и забавних манифестација у том периоду.

Према његовим речима, Туристичка организација Београда врло брзо ће објавити све активности које предстоје.

"Ту су Недеља дизајна, Београдски маратон, отварање Скадарлије, велики број догађаја који ће обележити април. Имамо и велику акцију чишћења града и позивам све Београђане да нам се придруже да учинимо овај град лепшим и бољим", закључио је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се