Читај ми!

Презахтеван образац за бесплатне уџбенике

Истекао рок за пријаву за бесплатне уџбенике, које би требало да добију основци из најугроженијих породица. Приликом прикупљања информација о породицама, повереник Родољуб Шабић упозорава да су, мимо закона, од родитеља тражени поједини подаци. Иако су школама проследили образац по коме се прикупљају подаци, из Министарства просвете саопштавају да ће поступити по налогу повереника.

Не рачунајући будуће прваке, више од 50 захтева за бесплатне уџбенике стигло је у београдску школу "Дринка Павловић".

"Министарство просвете је доставило упутства по којима смо прикупљали пријаве од родитеља и поступали смо по свим упутствима. Родитељи се нису жалили, подносили су документа која су потребна с обзиром на то да је у упутству писало шта треба да се достави", каже Славица Хорват из Основне школе "Дринка Павловић" у Београду.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић истиче да је тражен знатан број података који нису потребни а који остају у школама, док се Министарству прослеђују само статистички подаци.

Од министра тражи да наложи школама да се са обрадом престане, а да се подаци прикупљени без основа униште.

"Готово класична недопуштена обрада коју врше органи је задржавање фотокопија личних докумената, а законско овлашћење да утврдите нечији идентитет не подразумева задржавање фотокопије или на пример захтев за фотокопијом здравствене легитимације, то подразумева да добијете податке од осигураника који се само користе у систему здравственог осигурања", каже Шабић.

Министарство просвете саопштава да ће поступити по налогу повереника. Од директора су затражили да прекину даље прикупљање појединих података.

"Документа која су већ прикупљена треба на одговарајући начин да се избришу, односно униште. Реч је о фотокопијама личне карте, здравствене књижице, уверењима надлежних институција о радном стажу или висини примања која се односе на категорије родитеља борца, војног инвалида или оних који имају статус расељеног или прогнаног лица", наводи Министарство просвете.

За бесплатне уџбенике одвојена је иста сума као претходних година, али је прерасподела другачија – из Министарства процењују да би те уџбенике требало да добије сваки четврти ђак. Да ли је оно што су родитељи пријавили тачно, неће проверавати Министарство, већ је то остављено школама и одељењским заједницама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се