Крупањ у борби против бујица

Почела је градња 18 бујичних баријера на водотоцима који су у мајским поплавама оштетили осам општина. Пројекат, вредан 75 милиона динара, финансира се из програма развоја УН у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову и Министарством државне управе. У Крупњу ће до половине маја бити завршене четири баријере.

Мали поток, али велики муке. Најтеже је било, кажу мајстори, поставити темељ дубок метар и по. У заштиту од ћудљивог Дурисавца, воде и балвана које често носи, до сада је уграђено преко 200 кубних метара камена и бетона.

"Радићемо још крила бране која су висока метар још у бедем који иде тамо" каже Владимир Вићентић, радник предузећа "Хидрогрупа" из Београда.

Баријера на Дурисавцу биће висока четири и по метра. Мањи доток воде, мање и стрепње за мештане Крупња.

"Хоће вредети гарантовано, нема шта, те бране хоће вредети", прича Милосав Рашић из Крупња.

Мештанка Гордана Гошић прича како река Дурисавац изгледа безопасно, али да кад наиђе доста воде, катастрофа буде за сат времена.

"Она не да плива, него носи по метара. Шта год да се уради нама ће бити у интересу да се обезбеди", каже Гордана.

Шеснаест метара широка и три висока баријера зауставиће наносе и бујице са Костајничких брда. У још две бетонске преграде на Малој и Брштичкој реци уложоће се укупно 16 милиона динара.

"Рок за завршетак свих објеката је 15. мај. Једино што може да нам буде отежавајућа околност је решавање имовинско-правних, евентуално хидролошка ситуација на неким од водотока", наводи Ненад Гавриловић, инжењер кординатор пројекта "Србијаводе".

Да су бране сигурна заштита потврдиле су и три изграђене пре 44 године на потоку у селу Брштице.

"Овде штете није било. Очекујем да ове четири бране које се раде учине Крупањ безбеднијим него што је био, а надам се да ћемо ускоро да изградимо свих 18 брана колико је потребно", наглашава председник општине Крупањ Раде Грујић.

Упоредо са бранама граде се потпорни зидови и уређују речна корита. Када се заврше радови, река Чађавица, која је највише оштетила насеље Змајевац, биће преусмерена из сада дивљег тока у некадашње старо корито.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара