Читај ми!

Вулин: Плански и некажњени погром над Србима

Свечаном академијом у београдском Народном позоришту обележен је Дан сећања поводом мартовског погрома на Косову и Метохији.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјана питања Александар Вулин рекао је на академији да 17. марта, када је протерано око 4.000 Срба, није била "насумична, случајна мржња" већ плански, промишљени и никад кажњени погром над Србима, преноси Танјуг.

"Није мржња била случајна и насумична, била је планска и остала је некажњена, баш као што су велики, оклопни моћни транспортери највећих армија на свету у неком чудном мимоходу, у тишини пролазили поред запаљене Богородице Љевишке", рекао је Вулин.

Како је навео, 21.000 до зуба наоружаних, обучених и спремних војника највећих армија света није било довољно да од 51.000 распомамљених и гневних људи, заштити 4.100 Срба.

"Колико стотина хиљада војника је требало извести да би 4.100 Срба дочекало још један, па још један Божић у својој цркви", упитао је Вулин.

Аутор књиге "Европа је умрла у Приштини" и добитник ордена Светог Саве првог степена Жак Огар рекао је на обележавању погрома да само онај ко се сећа и не заборавља може имати будућност.

"Вечерас желимо да се са емоцијама подсетимо на оне који су изгубили животе, здравље, дом, на оне који су изгубили своју слободу, као Оливер Ивановић који је платио цену за велику љубав према својој отадбжини и према свом народу", рекао је Огар.

Огар је истакао да је француска више од 100 година пријатељ Србије и то остаје тако без обзира на, како је рекао, превртљивост политичких догађаја.

Прокоментарисао је и да је Европа, о којој говори у својој књизи вештачка творевина са седиштем у Бриселу и која је "показала немарност".

Поручио је и да се нада да ће се Косово вратити својој матици.

Дан сећања први пут је обележен као саставни део програма обележавања годишњица историјских догађаја.

У уметничком делу програма учествовали су Филхармонија младих "Борислав Пешћан" и хор Факултета уметности Приштине - Звечан.

Свечану академију организовала је Влада Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се