У априлу о броју запослених у администрацији

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да би у априлу требало да буде донет нацрт закона који ће регулисати број запослених у државној администрацији и локалним самоуправама.

Удовички је, након састанка са председницима општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, представницима Националног савета Албанаца, народним посланицима са тог подручја и председником Координацоног тела Зораном Станковићем, оценила да треба веома прецизно и објективно одредити критеријуме о максималном броју запослених у администрацији.

"Предлог је за сада, и верујем да ће тако и бити, да се одреде максимуми броја запослених. Тренутно радимо на томе да прецизно дамо објективне критеријуме који можда неће бити савршени али ће бити много бољи него некакво линеарно смањење броја запослених о коме нема речи", рекла је министарка у Бујановцу, преноси Танјуг.

Удовички је навела да је потребно одредити "колико је рационално да ради у одређеним институцијама и када се тај максимум у одређеним локалним самоуправама одреди, на тој локалној самоуправи је да одреди која су то места најважнија и која места треба да попуне а где треба да смањи број".

Како је оценила, за спровођење комплетног програма уређења државне и локалне администрације биће потребно око три године.

Министарка је нагласила три општине на југу Србије - Прешево, Бујановац и Медвеђа имају и специфичне проблеме.

"Ово је влада која ради за будућност, желимо да градимо земљу у којој ће сви грађани, сва деца - албанска, српска и ромска да остану овде и да имају прилику да се овде запошљавају. Зато је потребно да овде превазиђемо одређено неповерење које још увек влада и да кренемо да градимо сарадњу", поручила је Удовички.

Министарка је навела да је од 2000. године Влада Србије, мимо општинских буџета додатно уложила у Прешево, Бујановац и Медвеђу 110 милиона евра и да ће наставити да помаже то подручје.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи потврдио је да је састанак са министарком протекао у веома отвореној и толерантној атмосфери и да се разговарало о проблемима.

"Отворено смо разговарали о проблемима запошљавања Албанаца у државним службама, о проблемима у здравству, образовању али и о свему што је важно за једну локалну самоуправу“, казао је Арифи.

Председник Координационог тела Зоран Станковић посебно је задовољан што се разговарало о превазилажењу проблема око пописа становништа у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

"Посебно је значајно што су сви учесници састанка оценили да се стварају повољни услови за наставак договорања око пописа становника“, нагласио је Станковић.

Удовички: Решен проблем назива улица у Бујановцу

Министарка државне управе и локалне самоуправе рекла је после састанка са председником Националног савета Албанаца Јонузом Муслијуом у Бујановцу да је проблем око промене назива улица у тој општини решен.

Удовички је указала да је пре неких недељу дана одобрена промена назива улица, јер је прихваћен предлог који одговара свим становницима Бујановца.

"Питање имена улица у Бујановцу која су сада договор у складу са саставом становништва Бујановца, а прихватљива за све становнике Бујанова је одличан пример како разум и воља могу да савладају препреку", рекла је Удовички.

Она је истакла да је предлог направљен у договору свих, а до њега се дошло тако што је један пристраснији захтев враћен и пронађено је решење на обострану корист.

Удовочки је честитала на избору за председника Националног савета албанске националне мањине на изборима 26.октобра 2014. године и најавила да ће Републички савет за националне мањине ускоро почети поново са радом.

Председник Националног савета Албанаца и Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслиу изразио је задовољство што је министарка посетила Бујановац и што није избегавала разговор о било ком проблему.

"Само ако седимо за истим столом, решићемо те проблеме. Ја желим да идемо напред и зато само ако седнемо и отворено разговарамо можемо да решимо све проблеме", нагласио је Муслиу.

На састанку је било речи и о проблемима са уџбеницима на албанском језику и јавним гласилима, као и употреби језика приликом уписа у матичне књиге рођених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара