Читај ми!

Завршена истрага у вези с паљењем Амбасаде САД

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је завршена полицијска истрага у вези са паљењем америчке амбасаде у Београду 2008. године.

Небојша Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да се током истраге дошло по података о којима је Тужилаштво обавештено и најавио да ће, у консултацији са Тужилаштвом, бити подигнуте кривичне пријаве против одговорних.

На питање да ли је било пропуста током истраге, министар је одговорио да неке мере нису предузете, преноси Бета.

Стефановић је истакао да је у току истрага убиства бившег вође "ветерничког клана" Ненада Опачића и његове супруге у Новом Саду.

Истакао је да полиција озбиљно ради на расветљавању околности и да не може да говори о детаљима. "Постоје правци рада који могу довести до резултата", рекао је министар.

На питање да ли је у том случају дошло до лоше безбедносне процене, директор полиције Милорад Вељовић одговорио је да је мало теже вршити безбедносну процену особе која се налази у затвору.

Министар полиције је истакао да истрага у случају убиства бизнисмена Милана Бека у новембру још траје и да не може да говори о детаљима.

Стефановић је рекао је да је полиција интензивно радила на расветљавању случају улазница за Дејвис куп и да је утврдила да је штампано 3.228 комплета.

Министар је навео да држава неће "олако" схватити потерницу издату преко Интерпола против посланика Српске напредне странке Момира Стојановића, осумњиченог за ратне злочине.

Стефановић је рекао да се врло озбиљно испитују наводи свих оптужница, без обзира на то да ли се "нама чини да у томе нема ништа".

"Ту постоји више ствари које ћемо размотрити када будемо доносили одлуке", рекао је министар на питање да ли ће Србија поступити по потерници за Стојановићем који је и председник скупштинског Одбора за безбедност.

Ускоро Нацрт измена Закона о безбедности саобраћаја

Небојша Стефановић очекује да ће Влада Србије ускоро усвојити Нацрт измена Закона о безбедности саобраћаја на путевима, најављући да ће у овој години Управа саобраћајне полиције увести новине, попут квалитетније обуке возача, ефикасније контроле и већег присуства полиције на путевима.

Стефановић је навео да је јавна расправа о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима завршена и да очекује да ће нацрт врло брзо доћи на разматрање у Владу, а потом у Скупштину Србије.

Министар је рекао да данас медији посвећују више пажње критиковању несавесних возача што су, оценио је он, добре промене у нашем друштву.

Стефановић је навео да је, откако се води статистика, у 2014. погинуо најмањи број људи на путевима, и то 536, што, како је рекао, показује да полиција озбиљно и одговорно ради свој посао.

Стефановић је рекао да ће у овој години Управа саобраћајне полиције увести новине попут квалитетније обуке за возаче, ефикасније контроле брзине кретања, снажнијег присуства полиције на путевима, као и борбе против корупције у полицији.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да је приоритет полиције повећање безбедности на путевима.

Према његовим речима, претходне године регистрована су 782.102 прекршаја, што је за 10,21 одсто више него у односу на 2013. годину. Због управљања возилом под дејством алкохола, из саобраћаја су искључена 50.763 возача, од којих је 10.690 задржано на трежњењу, јер су имали више од 1,2 промила алкохола у крви.

Полиција је открила 173.956 прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања и 126.836 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, навео је Вељовић.

Нагласио је да контрола брзине кретања, алкохолисаности возача и коришћење сигурносног појаса представљају основне правце деловања, не само саобраћајне полиције у Србији, већ и у свим државама Европске уније.

"Појачаним контролама саобраћаја постигнута је већа дисциплина учесника у саобраћају, што је резултирало смањењем саобраћајних незгода и тежине њихових последица. У току 2014, на путевима у Србији погинуло је 536 особа, и то је, од када се води статистика о саобраћајним незгодама, најмањи број од 1981. године", рекао је Вељовић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара