Читај ми!

Пут до здравог срца преко савремених апарата

Док се у развијеним земљама света све мање оболева од болести срца, у Србији је обрнуто. За рану дијагностику потребни су и знање и апарати. О томе се говорило на Првом конгресу метода снимања срца - на којем је 25 светских стручњака одржало предавања за 600 стручњака из земље и региона.

На првом конгресу кардиоваскуларних метода визуализације, односно снимања срца, међу професорима из иностранства био је и Џорџ Сатерленд – отац нових ултразвучних метода којима се прецизније мере функције срца.

"Можемо да користимо снимање како бисмо одредили врсту интервенције или терапије. Тако не морамо да отворимо грудни кош како би открили шта није у реду. Можемо чак и да предвидимо настанак болести, спречимо њен развој и на тај начин продужимо и унапредимо живот", рекао је Сатерленд.

Српски лекари имају знања, али, како кажу, недостају им савремени програми којима се тродимензионално снима срце, брже уочавају урођене срчане мане, одређује стање срчаног мишића, да ли је смањен проток крви кроз артерије.

"Огроман број апарата у Србији имају ехомашине које у себи имају софтвер али до сада још није била имплеметација", каже Јелена Стевовић из Радне група за кардиоваскуларни имиџинг и додаје да су се такве методе шире клинички примењивале у Европи, али не и у Србији.

Има клиника којима недостају не само софтвери, већ и сами апарати. А тамо где их има, година производње каже да им је одавно време за пензију.

"Занављање опреме мора бити редовније, у свету постоје стандарди у ЕУ колико један ултразвучни апарат треба да траје. Код нас траје док се не поквари", каже Љиљана Јововић са Института за кардоваскуларне болести "Дедиње".

Савремене методе снимања срца свакодневно се користе у Великој Британији. Скупе су, па и тамо постоје листе чекања за све који нису хитни случајеви. Али се чека најдуже 12 недеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара