Читај ми!

"Жене неће бити икебане"

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је на конференцији "Парламентарке југоисточне Европе" да Народна скупштина сматра снажење жена и родну равноправност битним циљевима и поручује да без жена нема ни развоја ни напретка. Жене неће бити икебане, додаје министарка Зорана Михајловић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић наводи да је 2000. године у Народној скупштини Републике Србије било само 20 народних посланица, а да их данас има 84, што је више од трећине укупног броја народних представника, преноси Танјуг.

Гојковићева наводи да то парламент Србије сврстава испред парламената земаља у региону али и неких земаља чланица ЕУ.

"На петом месту смо у Европи и на високом 23. месту у свету", истиче Гојковићева.

Додаје да су жене на позицији председника парламента и генералног секретара, а такође да су председнице у осам од укупно 20 скупштинских одбора.

"Било нам је потребно много труда, рада и ентузијазма да би тек почело да се говори о родној равноправности", рекла је Гојковићева на конференцији "Парламентарке југоисточне Европе".

Маја Гојковић наглашава да би рад требало да буде још један важан корак у правцу равноправности и оснажењу улоге жена у политичком животу земаља југоисточне Европе.

Потпредседница Владе и председница координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истиче да без жена нема ни развоја, ни напретка.

Цитирајући поруку из књиге о родној равноправности, Михајловићева је поручила:

"Варате се ако мислите да ћемо бити икебане."

Наглашава да жене више неће седети у ћошку, већ ће преузети живот у своје руке, како би се што брже ишло у свим правцима у вези са родном равноправношћу.

Михајловићева објашњава да предстоји још много посла јер није у реду да жене у Србији буду маргинализоване, да више од половине њих буде незапослено, да спорије напредују у каријери, али и да буду жртве породичног и партнерског насиља.

"Управо ова конференција је један од преломних тренутака када можемо да се договоримо и кренемо брже у остварење циљева", поручује Михајловићева.

Говорећи о учешћу жена у политичком животу, каже да су подаци добри и да се за парламент може рећи да је место на коме је урађено много, не само законима већ и другим инструментима којима је обезбеђено да сада више од трећине жена буду посланице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара