Пројекат о запошљавању Рома

Градоначелник Београда Синиша Мали и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт представили су пројекат "ЕУ подршка запошљавању Рома", који између осталог предвиђа обуку за 100 незапослених Рома заинтересованих да покрену сопствени посао.

Први корак програма представљају обуке о начелима вођења бизниса у циљу сампозапошљавања незапослених Рома у Београду. Обуку ће проћи укупно 100 незапослених Рома који су заинтересовани да покрену сопствени посао, од којих ће њих 50 са најбољим бизнис планом добити додатну помоћ у виду опреме за рад, преноси Танјуг.

Пројекат "ЕУ подршка запошљавању Рома" финанисира ЕУ, а он се спроводи у партнерству са Градом Београдом.

Градоначелник је у просторијама градског Центра за социјално предузетништво, објаснио да је реч о пилот пројекту који на прави и одржив начин треба да покаже како се решава питање економских проблема ромске популације.

Циљ пројекта је, према његовим речима, да економски буде оснажено 100 припадника ромске националности.

"Ако они буду успели у свом делу посла, ми ћемо им помоћи са грантовима у износу до 3.400 евра", рекао је Мали и додао да ће, уколико пројекат успе, поново бити спроведени слични.

Он је такође рекао да Град има све институције неопходне за спровођење пројекта, те да престоница има добру сарадњу са ромским удружењима због чега постоји добар основ за успех програма.

Мали је такође истакао успешну сарадњу са ЕУ која ће, како сматра, бити додатно оснажена кроз наведени пројекат.

Давенпорт је истакао да свако има право на рад, слободан избор запослења, правичне и задовољавајуће услове рада и на заститу од незапослености.

Међутим, како је истакао, број незапослених је у многим земљама Европе сувише висок, а само у Србији, тврди, има их више од 700.000.

"Свесни смо тога да су Роми међу најугроженијим становништвом када говоримо о незапослености. Знамо да је скоро 22.000 Рома пријављено код Националне службе за запошљавање", рекао је Давенпорт.

Говорећи о данас представљеном пројекту, Давенпорт је рекао да ће он допринети смањењу велике незапослености, те да између осталог пружа подршку и за покретање приватног посла и обуке за разна занимања. За нове предузетнике, додао је, обезбеђена је додатна стручна помоћ у првог години вођења посла.

Давенпорт се захвалио Граду Београду што се активно укључио у пројекат, а што, како сматра, говори да је локална власт свесна изазова у области запошљавања ромских суграђана.

Формирање Градског центра за социјално предузетништво, додао је, јасно указује да градска власт жели да се посвети побољшању положаја оних којима је то најпотребније.

ЕУ ће, рекао је Давенпорт, наставити да буде главни партнер у свим квалитетним иницијативама за право социјално укључивање припадника ромске заједнице.
Према његовим речима, запошљавање је неопходно за побољшање свих услова живота Рома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара