Све више деце болује од малигних болести

Сваке године од неке малигне болести у Србији оболи око 350 малишана, најчешће од леукемије, тумора мозга и костију. Као и у Европи, и у Србији се бележи раст оболелих, али је смањена стопа преминуле деце, каже Ирина Бан из Удружења "Звончица".

Ирина Бан из Удружења "Звончица" каже да је, према подацима Института за јавно здравље "Батут", у складу са осталим земљама у Европи, забележен пораст деце оболеле од малигних болести око један одсто.

Међутим, смањена је стопа преминуле деце због адекватних протокола и терапија, рекла је Ирина Бан гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да је пораст оболелих забележен у целом свету, а да на њега утичу начин живота, исхране и многи други фактори.

Превенција није могућа, али треба да се ради на раној дијагностици, поручује Ирина Бан и наглашава да фокус треба да буде на примарној заштити.

Када је реч о Београду, каже да има добрих стручњака, а да су болнице релативно добро опремљене. Истиче да је неопходно обезбедити и адекватне услове медицинском особљу, омогућити им да раде у адекватним условима.

Стручњаци беже из земље, а сестре не могу да живе од свог посла, каже Ирина Бан. "Не видим како ћемо им омогућити бољи живот ако не инвестирамо у здравство", истиче.

Данас се оснива и Српска мрежа за борбу против рака код деце. Ирина Бан истиче да морамо да научимо да радимо заједно. Циљ мреже је да заједничким снагама заступамо интересе у јавности и политици, али и да се покаже да можемо и морамо заједно, рекла је Ирина Бан.

Захвалила је свима који подржавају Удружење "Звончица" и родитељску кућу кроз коју је за пет година прошло 450 породица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара