Ивањички водопад пао на испиту

На многим туристичким промотивним материјалима не само Ивањице, већ и Србије налази се фотографија стогодишњег водопада у Ивањици, саграђеног у склопу једне од наших првих хидроцентрала. Недавном реконструкцијом водопад је добио сасвим нови изглед, а више од хиљаду грађана затражило је преиспитивање тих радова.

Због оштећења грађевинског дела, реконструкција хидроцентрале започела је 2010. године и сада је слика сасвим другачија.

Ивањичани сматрају да је најлепши део града уништен.

"Водопад је уништен тако да сада имамо једну монументалну грађевину која са аспекта грађевине не може да јој се замери. То је рађено у савременом облику. Међутим није примерено амбијенту у коме се налази", каже Светлана Јовићевић, председник удружења ''Ивањица 2012''.

Ивањички симбол део је заштићене зоне ''Стара чаршија''. У склопу амбијенталне целине стогодишњег водопада овај мост није постојао до последње реконструкције бране на Моравици.

У реконструкцију је уложено више од сто милиона динара, а по завршетку радова појавиле су се и сумње да ли је она урађена у складу са прописима Завода за заштиту споменика културе.

"Пројектна документација није била доступна а чињеница је и тад а ни дан данас мени није познато на основу ког планског документа су уопште издати урбанистички услови", каже Драгана Зечевић, оснивач удружења ''Ивањица 2012''.

Иницијатива грађана за покретање истраге и оцену да ли има незаконитости у изградњи прошле године предата је тужилаштву.

"На основу комплетно поднетог извештаја од стране полиције и одређене документације, утврдиће се да ли евентуално у радњама неких лица, неких институција, неких одговорних лица у тим институцијама има елемената неког кривичног дела", каже .Радољуб Нешковић, заменик јавног тужиоца.

За заштиту природних вредности и градитељског наслеђа удружење у Ивањици већ има неколико стотина приступница, а петицију за стари изглед бране потписало је више од хиљаду грађана.

"Оформили смо удружење које се бави заштитом не само овог објекта него и других сличних објеката јер ако се настави овако постоји опасност да се и друге лепоте овог краја униште и претворе у овакво или слично стање", каже Владимир Гавриловић, судски вештак, председник скупштине удружења ''Ивањица 2012''.

Пре више од века опрема за ову хидроцентралу стигла је из Аустрије, а струја је већ тада осветлила варош крај Моравице.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара