Поплаве однеле целу шуму на Ђердапу

У елементарним непогодама које су задесиле Источну Србију, између осталог, уништена је шума. Само на територији Националног парка "Ђердап" шума је уништена на хиљаду и по хектара. Штета због оштећених стабала и шумских путева процењује се на три милиона евра.

Од јуна готово да нема елеменатарне непогоде која није задесила исток земље - ветар, поплаве, клизишта, лед.

Директор Националног парка "Ђердап" Срђан Стефановић каже да се процењује да је уништено 40.000 кубних метара најквалитетније дрвне масе.

"Код највећих површина које су погођене ветром не можемо да дођемо до тих површина и да заинтересованим купцима то понудимо", каже Стефановић.

Коришћењу дрвног богатства испречило се - дрво.

Шумски пут којим су свакодневно ишли камиони и превозили дрвеће, сада је претворен у речнио корито.

И тамо где је од њега нешто остало ипак се не може проћи. Оштећено је 240 километара шумских путева.

Инжењер шумарства Миланко Максимовић каже да камење на новоизграђеном путу доказује колика је сила била јер је све било речно корито.

"Извели смо радове и довели пут у пређашње стање, мора још да се доради да бисмо отишли даље у шуму. Ово је трајало 26-27 дана, а дужина пута је 400-500 метара", каже Максимовић.

За поправку је потребан новац. Стефановић очекује помоћ државе, буџетског фонда за шуме, а у завршној је фази израда пројеката за санацију шумских путева.

"Процењујемо да је штета око милион евра на свим шумским саобраћајницама, не очекујемо да ћемо све успети да реализујемо у току једне године, али ћемо у наредне две до три године морати да се позабавимо посебно овим питањем", каже Стефановић.

У селу Добра живе од продаје дрвета, али данас до дрвета тешко долазе.

Добросав Пајић каже да долазе тракотрима. "Нисмо могли да стигнемо, па смо морали да превозимо другим путевима трактором да бисмо стигли до камиона, где бисмо претоварали", каже Пајић.

Око 70 процената Националног парка "Ђердап" чини шума. Прошле године није било пошумљавања због елементарних непогода. Да би се обновило оно што је уништено у претходних пола године, потребна су три милиона садница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара