Проблеми младих – неповерење и одлив мозгова

Политички активизам младих опада, а њихово ангажовање засновано је на неповерењу. Србија се акутно суочава са одливом мозгова, поручују из Савета Европе.

Србија је подложна масовном одливу мозгова и политизацији младих због чега је опао активизам, а проблем је и насиље, истакнуто је на представљању извештаја о стању омладинске политике чија ће финална верзија бити објављена у априлу ове године.

"Политички активизам младих изгледа да опада у овој земљи, а ангажовање младих засновано је на пуно неповерења и сумњи. Више од земаља Европе, али није усамљена у томе, Србија је подложна масовном одливу мозгова", рекао је истраживач Савета Европе Хауард Вилијамсон.

Како је оценио, Србија се акутно суочава са одливом мозгова, уз земље попут Грчке, Италије, Португала и неких балканских земаља.

Истакао је и да је активизам опао јер се поједини млади укључују у политичке организације јер им то доноси запошљавање, спонзорство, док они који то не желе више нису активни.

Вилијамсон истиче и да је пуно људи рекло и да је проблем који важи за Србију неповезаност образовања са реалним тржишним потребама, односно мимоилажење наставних планова и програма са потребама тржишта.

"Младима је потребан флексибилни начин учења. Стручно образовање има једнако важно место уз формално образовање", рекао је Вилијамсон и додао да је неопходно повезати запошљавање и образовање, односно оспособити младе за посао.

Указао је и на важност информација у животима младих који морају да науче како да искористе доступне информације.

"Млади вапе за тачним информацијама како би направили формални избор", рекао је Вилијамсон додајући да га је изненадио ниво насиља у породици, школи и на улици.

Потребно подизање сарадње

Министар омладине и спорта Вања Удовичић оценио је да се динамичан и конструктиван процес ближи крају, подсећајући да је оцењивано стање о процесима који су се одвијали на омладинском пољу у Србији у периоду од 2008. до 2014. године.

Захвалио се Савету Европе на досадашњој одличној сарадњи и подршци, као и пруженим напорима, знању и енергији.

"Ценећи искуство Савета Европе министарство је инцирало процес евалуације омладинске политике у Србији са жељом да сви налази још квалитетније допринесу спровођењу омладинске политике у Србији", рекао је Удовичић.

Према његовим речима, евалуација је започета у најзначајнијем тренутку за министарство, пред израду нове Стратегије за младе, како би се тај стратешки документ, значајан за младе, учинио још бољим.

Удовичић је навео и да министарство, у наредном периоду, планира подизање сарадње са партнерима на свим - од локалног до међународног нивоа, улагање у развој локалне омладинске политике и активније укључивање младих у доношење одлука.

Директор Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт одао је признање "отворености и мудрости министарства", објашњавајући да коришћење стручности Савета Европе укључује и ризик изложености конструктивној критици.

Наводећи да оцењивање стања подразумева независну спољну контролу и надзор, а што значи спремност и политичку вољу узимања у обзир препорука Савета Европе, он је министру, али и читавом његовом тиму одао захвалност и поштовање на храбром потезу.

"Експертски тим је дао препоруке које нису само начелне, већ су искројене по мери српске стварности. Указали су на слабост у примени омладинске политике данас и такође детаљно изнели које су то ствари са којима се треба ухватити у коштац", закључио је Картрајт.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се