Основан Савет за реконструкцију "Кнежевог арсенала"

Савет за реконструкцију Војно-техничког завода, односно, "Кнежевог арсенала", којим је председавао председник Томислав Николић, формиран је у Крагујевцу. "Кнежев арсенал" се налази у старом градском језгру са значајним објектима из политичке, индустријске и културне историје модерне Србије.

Савет има 12 чланова које чине представници Крагујевачког универзитета, Градске управе Крагујевца, значајне личности из различитих стручних области, као и владика шумадијски Јован.

Према речима саветника председника Радослава Павловића, један од закључака прве седнице Савета је да се у наредних шест месеци заврши папирологија око власништва и катастарска документација, те да се у том периоду уради пројекат реконструкције са свим заштитарским и безбедносним елементима, преноси Танјуг.

Павловић, у изјави новинарима након седнице, нагласио да је реч о пројекту чија ће реализација трајати више од једне деценије, и да је за реконструкцију читавог комплекса који представља старо градско језгро Крагујевца са важним објектима и за државу Србију, потребно најмање 20 милиона евра.

"Ако се нешто не уради на реконструкцији овог комплекса све ће се срушити", рекао је Павловић и додао да је тренутно стање очајно зато што су, како је додао, на објектима поломљена стакла, пропале греде...

Ректор Универзитета у Крагујевцу Слободан Арсенијевић рекао је да се комплекс "Кнежевог арсенала" простире на површини од 50 хектара на којима се налазе објекти површине око 110.000 квадратних метара.

Подсетивши да Универзитет од 2010. године инсистира на реконструкцији "Кнежевог арсенала" у оквиру комплекса "Милошев венац", Арсенијевић је рекао да прича о реконструкцији овога пута има подршку председника Томислава Николића, под чијим покровитељством ће се тај простор и ревитализовати.

Према његовим речима, после сређивања папирологије и израде пројекта приступиће се пресељењу Филолошко уметничког факултета који има око 3.000 студената и 13 година нема своју зграду.

На питање новинара ко ће да финансира реконструкцију важног индустријског и културног простора, Арсенијевић је рекао да ће се средства наћи кроз пројекте, уз помоћ Републике, као и да су за уређење тог простора заинтересоване државе које су га изградиле, а то су Француска и Белгија.

"У реализацију овог пројекта који ће се радити у фазама кренули смо без великих пара и надам се да ће овај посао бити завршен", рекао је Арсенијевић и додао да ће можда бити оних који ће да опструишу реализацију пројекта и замолио их да то не раде, јер је уређење тог простора у интересу града, државе и нације.

Циљ реконструкције овог комплекса није само да Филолошко уметнички факултет добије своје просторије, већ да тај градски простор буде претворен у центар знања, културе, креативних индустрија и савременог пословања.

Пројекат ће допринети и урбаној модернизацији Крагујевца као првом индустријском центру модерне Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се