Образовање тема за читав регион

Питање образовања није локално и не може да се тиче само једне земље већ читавог региона где се добро разумемо, сагласили су се српски министар просвете Срђан Вербић и његов колега из РС Дане Малешевић, који је Влади Србије и Министарству захвалио на помоћи након поплава.

Након састанка са колегом из Републике Српске у Београду министар Срђан Вербић је рекао новинарима да постоји заједничко тржиште радне снаге без обзира на то што је у овом тренутку то слабо тржиште и истакао да се у том сегменту мора размишљати на нивоу читавог региона.

Током састанка, двојица министара су разговарала о заједничким плановима и конкретним стварима које се тичу образовања за тржиште радне снаге, стручног усавршавања наставника, заједничких стандарда за стручно усавршавање за наставничке професије...

"То је нешто што је толико природно да се ради заједно", рекао је министар Вербић и навео да је на састанку било речи о Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године и искуствима у примени.

Истакавши да Министарство просвете и културе Републике Српске има добру сарадњу са Министарством просвете Србије, али да може бити и боља и обухватнија, министар Малешевић је навео да је управо један од циљева данашњег састанка упознавање са искуствима у примени Стратегије у нашој земљи.

"Ми у Републици Српској имамо за циљ израду стратегије образовања и желели смо да видимо са каквим искуствима су се сретале колеге у Србији, да не правимо грешке које су они чинили. Ако направимо исте грешке, нисмо урадили добру стратегију", рекао је министар Малешевић и навео да су он и његови сарадници добили пуно података који ће бити од користи за израду стратегије али и других докумената, закона, акционих планова који ће произаћи из ње.

Малешевић је захвалио Влади Србије и Министарству просвете на подршци након поплава у Републици Српској.

"Имали смо помоћ у опремању наших основних школа рачунарима", рекао је он и навео да је 408 учионица опремљено са по 25 рачунара, 800 наставника је такође добило своје рачунаре за квалитетнију припрему наставе. Вредност пројекта била је, како је рекао, око 4,5 милиона евра.

Подсетио је да су Влада Србије и Министарство просвете помогли и у изградњи фискултурне дворане у Палама у ОШ "Србија" где је уложено око 750.000 евра. "Сарадња две владе и два министарства постоји, само је треба унапређивати", закључио је министар Малешевић, уверен да ће резултата тек бити у наредном периоду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара