Митровица, све већи број корисника социјалне помоћи

Директор Центра за Социјални рад у Косовској Митровици Дејан Ђиновић изјавио је да је број корисника социјалне помоћи у том граду све већи и да их је тренутно регистровано око пет стотина.

"Тренутно на евиденцији имамо око 500 корисника новчане социјалне помоци, рекао је Дејан Ђиновић за Радио Контакт плус у Косовској Митровици и истакао да се та бројка из године у годину увећава због лоше економске ситуације у земљи, преноси Танјуг.

Ђиновић додаје да у Косовској Митровици живи око 50 породица које осим новчане социјалне помоци, користе и услуге Народне кухиње, у којој се свакога дана подели око 80 оброка.

Шеф Народне кухиње у Косовској Митровици Љубишšа Костић као велики проблем истакао је неуређеност прилаза кухињи која се налази у овом граду на северу Косова.

"Највећи проблем је што просторије нису окречене од априла месеца 2011. године, када је кухиња и почела са радом. Други проблем је прилаз кухињи, који је неасфалтиран па странке које улазе у кухињу уносе прљавштину, па стога сваког дана рибамо подове. Да је прилаз асфалтиран за тим не би било потребе", казао је Костић.

Према његовим речима 40 породица користи услуге Народне кухиње, а њихова структура је мултиетиничка. "Има и породица албанске и горанске националности. Такође, и расељених лица и самохраних родитеља", каже Костић.

Један од корисника Народне кухиње Гојко Квргић, расељено лице из Хрватске каже да је задовољан исхраном у овој кухињи. Једина замерка му је то што хлеб није увек свеж.

Корисници Народне кухиње сваког дана добијају по један оброк, сваког другог дана воће, док петком добијају два оброка, јер кухиња током викенда не ради.

Снежана Костић из Косовске Митровице, такође корисница Народне кухиње, каже да се преко викенда сама прехрањује.

"Мени се свиђа ова храна, јер овакву храну нигде не можемо да нађемо. Ја се не буним када нема суботом и недељом, нешто спремим код куће и тако се храним. Ја сам задовољна и добро је што је отворена", истиче Костић.

Рад Народне кухиње финансира општина Косовска Митровица у сарадњи са Студентским центром Приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици, а у оквиру чијег ресторана се и припремају оброци за кориснике Народне кухиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво