Одзвонило раду на црно?

Ниједан послодавац више неће моћи да сакрије незаконито запослене раднике ако се примени електронска апликација коју су направили у Централном регистру социјалног осигурања. Инспектори рада, помоћу те апликације, моћи ће да провере да ли је послодавац пријавио раднике на социјално осигурање.

Електронска апликација је једноставна за коришћење. Први корак је повезивање картице електронског потписа инспектора са рачунаром. После тога инспектори могу да добију податке о историји осигураника и његовој пријави, о томе ко је осигуран у задатом периоду или одређеног датума, као и извештај о броју сторнирања осигурања у току дана.

Бојан Костић, помоћник директора Централног регистра социјалног осигурања и коаутор апликације, каже да су идентификовали ситуације где обвезници за потребе тендера ујутро пријаве педесетак људи, а онда истог дана после подне сторнирају, само због потреба тендера.

"Тај извештај идентификује управо такве радње, што је врло битно Инспекторату рада", каже Костић.

Нова технологија је уведена без великих трошкова. Поштујући прописе о заштити личних података, апликацију су за три месеца направила два програмера Централног регистра, радећи паралелно апликације за обвезнике и судове.

"Нама је тенденција да се рад на црно смањи. На овај начин, успостављањем везе између Централног регистра и Инспектората ми ћемо и те како допринети томе", рекла је Милица Даниловић, директорка Централног регистра.

Инспекторима рада посао ће бити много лакши, јер ће пре поласка на терен у канцеларији одштампати имена и матичне бројеве свих пријављених радника у фирмама које контролишу.

Директор Републичке инспекције рада Бојан Јоцић каже да после тога са том листом иде на терен и тамо ће врло лако утврдити све. "Они који нису на том списку јесу практично радници, како то кажемо, запослени на црно", каже Јоцић.

До краја недеље, свих 245 инспектора рада проћи ће једночасовну обуку за коришћење апликације, а од следећег понедељка ће моћи и да са свог лаптопа на терену ефикасније контролишу послодавце.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво