Агенти за некретнине на стручном испиту

Од маја ће агенти за некретнине морати да имају положен стручни испит, иначе неће моћи да раде. За више хиљада оних који се тим послом баве важна је информација да за пријаву испита у овом року имају само још неколико дана. Нову прилику неће имати пре септембра.

Мање насамарених купаца и продаваца станова, више поштених агената за некретнине – сада звучи немогуће, али то се очекује после успостављања Регистра посредника. Да би се уписали у регистар, агенти ће морати да обнове градиво и положе стручни испит. За пријаву им је остало само неколико дана.

"Испитни рок траје од 9. фебруара до 9. јуна и испит неће моћи да се пријави накнадно, тако да сви они који до 9. фебруара не пријаве испит неће моћи до лета да полажу. Значи, после 9. маја неће моћи да се баве овим послом", каже Ненад Ђорђевић из "Кластер некретнина".

Послом ће сигурно моћи да се баве они који су испит положили у прошлом року, њих 483. Међу њима и Мирослав Цветковић – на испиту је одговарао на питања из четири области: правни оквир, финансијски и порески оквир, менаџмент и просторно планирање и изградња.

"Испит се састоји се из два дела: из писаног дела са четири области и заокруживања тачних одговора. Други део испита је усмени, пред комисијом која је петочлана, која поставља питања. Испит траје 15-20 минута", каже Мирослав Цветковић, агент за некретнине и потпредседник УО "Кластер некретнина".

Претпоставља се да у Србији има око пет хиљада агената за некретнине. Од њих је пријављена само трећина, остали раде на црно. Зато је, осим за клијенте, успостављање Регистра важно и за струку.

"Наше колеге које овај посао обављају легално, који поштују закон, биће далеко више заштићени од сиве економије и нелојалне конкуренције", каже Ђорђевић.

Положен стручни испит јесте основни услов за упис у Регистар, али да би легално радили, агенти ће морати да имају и засебан пословни простор, уговор о осигурању, а са клијентима ће морати да закључују уговоре о посредовању. За оне који не буду поштовали закон, казне су од 50.000 до пола милиона динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво