Огромно интересовање за посао у здравству

Због старог кадра, појединим здравственим установама у Србији прети да остану без стручњака у појединим областима. Запошљавањем 343 лекара и 333 медицинске сестре ће тај проблем делимично бити решен. Интересовање за отворена радна места је веће него што се очекивало.

Судећи по броју прегледа и пацијената сваке године у Клиничком центру Србије ради се за 10 одсто више. Недостају им анестезиолози и радиолози. Ускоро ће подмладити кадар, јер им је одобрено 21 радно место.

"Пријавило се у суштини 1.400 кандидата и поједини кандидати су се пријавили на више места. Зато што су места била предвиђена за различите клинике- гинекологија, кардиохгирургија, Ургентни центар", рекао је директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић.

Како каже, то је велики догађај јер је Клинички ценар добио укупно 51 радно место.

"У овом тренутку можемо да примимо 21 лекара и они су примљени, а за 30 места биће расписан конкурс у току ове 2015. године", додао је Ристић.

У нишком клиничком центру тренутно 170 запослених ради на одређено време, а сваки други припада немедицинском особљу. Управа тврди да су од министра здравља добили уверење да ће их у наредном периоду сукцесивно запошљавати. Вест о пријему обрадовала је многе који су годинама продужавали уговор.

"Тих поменутих 170 људи, који раде на одређено, код нас раде дуги низ година. Букално сам ја те људе и затекао. Нама би за нормалан рад требало не свих профила наравно, него ансетезиолога, радиолога, хирурга појединих грана", каже Зоран Радовановић, директор КЦ у Нишу.

Физиотерапеут Душан Цонић радује се примању, јер је, како каже, на свака три месеца размишљао да ли му бити продужен уговор или неће.

"До сада сам радио на три, на шест месеци, један период и на повременим пословима, без права на картицу, годишњи одмор, без могућности за било шта. Сад, много би значило и за мене и породицу, имао бих миран сан", рекао је електричар Иван Миљковић.

За пријем у радни однос критеријуми су били јасни - ангажованост и знање.

"Комсија није била јединствена, него је за сваку клинику постојала друга комисија чији је председник био директор те клинике који је имао најбољи увид", рекао је Миљко Ристић.

Што због пензије, што због одласка из Србије, поједини стручњаци су напустили клинике. На пример, у последње две године нишки клинички центар је напустило око 300 радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво