Нови изазови за произвођаче млека

Произвођачи сировог млека у Србији на листи изазова ће убудуће имати ставке које прописују стандарди ЕУ. Нови начин одређивања премија за млеко могао би да уздрма и производњу и профит. Они чији услови гајења крава одговарају европским, не морају да брину.

Крајем године, када почне да ради Национална лабораторија за млеко, државне субвенције неће зависити само од произведене количине и масне јединице. Мериће се, као у Европи, и соматске ћелије, које су показатељ услова у којима се краве узгајају и музу.

Дејан Срејић, из околине Пожаревца, један је од великог броја сточара чија штала не испуњава стандарде Европске уније.

"Право да вам кажем, мене улазак у ЕУ уопште не плаши. Једва смо имали и за ово да скрпимо да направимо, а за неке нове услове и стандарде немамо ни средстава ни воље", каже пољопривредник Дејан Срејић из околине Пожаревца.

Дејан музе седам крава. Има и две јунице, оставља женску телад и повећава производњу. И у неодговарајућој штали производи млеко екстра класе, то јест млеко са мање од 400.000 соматских ћелија. Произвођачи који наредних година не дођу до тог нивоа остаће без тржишта.

"Тренутна производња млека екстра класе у Србији је 30 до 35 одсто и ми морамо да радимо на подизању квалитета. Наравно да то не може преко ноћи и мора се доста урадити на унапређењу технологије муже, квалитета исхране, поправку амбијента у коме бораве животиње", каже Ненад Будимировић из ПКС.

С обзиром на то да ни пољопривредници ни држава немају новца за таква улагања, решење треба тражити у фондовима ЕУ, кажу стручњаци. Међутим, истичу да су потребне акредитоване институције да би се новац повукао, а њих још немамо.

Без обзира на очекивања произвођача, једино што држава може да уради јесте да се стара да се сви држе закона.

"Ако било које млеко уђе у Србију по дампинг ценама ми имамо право да се штитимо. Да активирамо клаузулу о подизању царина. Ми сад имамо информацију да су на граници млечни производи из ЕУ по дампинг ценама, и ако се то испостави као тачно, ми ћемо искористити наше право и подићи царину", рекао је Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

Бољи услови испаше и муже потребни су не због Европске уније, већ зато што то подиже квалитет млека, али и смањује трошкове. Више од 90 одсто крава у Србији цео живот не изађе из стаје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво