Градња клиничких центара као Скадар на Бојани

Од 2008. године, када је Србија од Европске инвестиционе банке узела кредит од 200 милиона евра за реконструкцију и изградњу четири клиничка центра, готово да нема помака. Према подацима Министарства здравља, само за пројекте од тада je дато готово 11 милиона евра. Гради се једино у Нишу, који ће реконструисану зграду старог и нову зграду Клиничког центра добити следеће године.

Клинички центар Србије види се из готово свих делова Београда. У употреби су два спрата изнад и један испод земље, а осталих 12 изгледају руинирано. Само натпис подсећа да је ово градилиште.

Изградња овог Скадра на Бојани почела је када је садашњи директор те установе био кардиохирург почетник. Ускоро ће у пензију, а не верује да ће Клинички центар до тада бити завршен.

"За мене је био велики дан када сам као млад лекар почео да радим, и када се постављао камен темељац на овом простору где је израсла ова кула, која још није завршена, а то је било пре 40 година", прича директор КЦС Миљко Ристић.

Сами нисмо успели, па нам је за реконструкцију и доградњу четири клиничка центра у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, кредит дала Европска инвестициона банка. Али, ни то није био довољан ветар у леђа. Од 2008. неколико пута је најављивано да ће радови почети, машине су излазиле на терен, лицитирало се и датумом завршетка радова. У међувремену је изабран и пети министар здравља.

У овом тренутку, најизвеснија је изградња новог објекта у Нишу, где се увелико ради.

"Радови иду предвиђеном динамиком, као што видите ради се на оба објекта. Онај део који се реконструише је при крају, говорим о спољном делу фасаде. Радови ће бити завршени по плану", каже директор Клиничког центра "Ниш" Зоран Радовановић.

Министар здравља очекује да до априла буде готов пројекат за Клинички центар Војводине, до јула за Клинички центар Србије, а када ћемо имати план за Крагујевац још се не зна јер је пројекат седам пута враћан на дораду.

"Поставиће људи питање: и да кренемо са радовима, и да завршимо четири клиничка центра, шта добијамо са зидовима без опреме? Ја мислим да то није добро. Мислим да је много боље да завршимо два клиничка центра са опремом и да почну да раде у истом моменту када се заврше", истиче министар здравља Златибор Лончар.

Од пре седам година, када је одобрен кредит, највише пара отишло је на израду пројеката и њихову контролу, испитивање објеката предвиђених за реконструкцију и припрему градилишта за изградњу нових зграда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво