Живот са вештачким срцем

Владимиру Петковићу уграђено је вештачко срце пре месец и по дана, што је прелазно решење док не дође до трансплантације. У овом тренутку више од 70 пацијената чека трансплантацију тог виталног органа.

Према подацима Клиничког центра Србије, пресађивање срца у овом тренутку чека најмање 70 особа. У Србији је, међутим, све мање трансплантација – прошле године имали смо два пута мање донора него 2013. године.

За оне који немају времена да чекају – решење су и механички органи. Екипа Дневника посетила је пацијента који је први у земљи добио вештачко срце.

Мало лежи, мало шета. Како је по занимању машински инжењер, болничке дане покушава да прекрати тако што до најситнијих детаља упознаје машину која му је продужила живот и која ће га пратити док се не пронађе одговарајући давалац срца.

"Устајем, прошетам са физиотерапеутима, мало вежбам", каже Владимир Петковић који је, каже, вештачко срце схватио као неминовност. "Сад би требало да сам као здрав, ово је као здраво срце, то је, у ствари, прелаз до трансплантације", истиче Владимир.

Од уградње вештачког срца прошло је месец и по дана, и Владимир би до краја ове недеље требало да буде пуштен на кућни опоравак.

Др Емилија Несторовић, начелница Одељења за трансплантацију и механичку потпору, КЦС-а каже да је пацијент стабилно.

"Увелико је кренуо програм рехабилитације, прво са машином која је пре 15 дана замењена мобилним драјвом са којим припремамо пацијента за отпуст, учимо га како да се понаша", објашњава Несторовићева.

Као и Влада, и лекари у Здравственом центру у Панчеву, морали су да прођу обуку и упознају сваки део његовог новог – вештачког срца.

У Клиничком центру Србије је за годину и по дана урађено 10 трансплантација срца, а ослабљено срце код 20 пацијената добило је неку механичку потпору. У овом тренутку више од 70 пацијената чека трансплантацију тог виталног органа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара