Војна евиденција није исто што и обавезан војни рок

Министарство одбране почело са уписивањем у војну евиденцију младића рођених 1997. и старијих годишта, који нису уведени у регрутни систем у календарској години у којој су навршили 18 година.

Портпарол Министарства одбране и Војске Србије мајор Јован Кривокапић објашњава да то не значи поновно увођење обавезног служења војног рока већ испуњавање законске обавезе.

"Министарство одбране позива све младиће који у овој години пуне 18 година да се одазову на позив и уведу у војну евиденцију", рекао је Кривокапић Танјугу.

Објаснио је да "то никако не значи да су у обавези да служе војни рок" истаквши да се "ради о законској обавези која је предвиђена Законом о војној радној и материјалној обавези и то је регрутна обавеза".

Према његовим речима, сви младићи имају обавезу према том закону да се уведу у војну евиденцију, а то могу урадити у центрима Министарстава одбране за локалну самоуправу широм Србије.

"Овај позив важи и за све младиће који се налазе у иностранству, а држављани су Србије који треба да се јаве надлежном дипломатско конзуларном представништву и ту испуне своју законску обавезу", рекао је Кривокапић.

Подсетио је да је од 1. јануара 2011. године обустављено обавезно служење војног рока, а да је остала да важи обавеза увођења у војну евиденцију, у складу са Законом о војној, радној и материјалној обавези.

"Тај закон предвиђа да се систем војне обавезе састоји од регрутне обавезе, односно обавезе увођење у војну евиденцију, затим добровољног служења војног рока и обавезе служење у резервном саставу", рекао је Кривокапић.

Он је навео и да "од ове године почињемо и са увођењем активне резерве и планирамо да до краја године примимо првих 100 кандидата активне резерве и тиме омогућимо држављанима Србије да служе и овом виду резервног састава".

Увођење у војну евиденцију вршиће се до 27. фебруара у центрима Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта регрута, радним данима од 9 до 14 часова.

То је редовна пракса у оружаним снагама а и законом предвиђена обавеза која је остала на снази након доношења Одлуке Скупштине Србије о обустави обавезе служења војног рока 15. децембра 2010. године.

Регрут који се уводи у војну евиденцију на увид треба да понесе личну карту и уверење о држављанству Србије или извод из матичне књиге рођених.

Они који борави у иностранству уводе у евиденцију у надлежном дипломатско-конзуларном представништву Србије у тој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво