Ко представља раднике и послодавце?

Дуже од деценије, Социјално-економски савет преговара у истом саставу – два синдиката, Самостални и Независност, и Унија послодаваца. У међувремену, репрезентативност је покушало да докаже више синдиката и још једно удружење послодаваца. У том настојању стизало се и до Врховног суда.

Последњи пут репрезентативни партнери приступнице су пребројавали 2005. године. Пет година касније на сопствену иницијативу једино је Самостални синдикат поново доказао репрезентативност.

У раду Социјално-економског савета синдикат учествује ако је у његовим редовима најмање десет одсто укупног броја запослених, док му је за репрезентативност у предузећу потребно поверење 15 одсто радника.

"Свака централа и свака синдикална организација на свом нивоу може да покрене иницијативу за доказивање репрезентативности неке друге централе и то после три године од утврђивања репрезентативности", каже Зоран Михаиловић из Савеза самосталних синдиката.

Председник Одбора за репрезентативност тврди да нико није покретао такву иницијативу.

Своју репрезентативност Конфедерација слободних синдиката није доказивала пред Одбором, већ пред комисијом коју је формирао претходни министар рада и због тога би, каже, требало да се обрати Одбору.

"Ми имамо решење о репрезентативности до петог маја. Али уколико се направи један консензус са колегама из других синдиката, ја не бежим од тога да се ми пребројимо и направимо синдикалну сцену на прави начин, и мислим да би то требало да ураде и послодавци", напомиње Ивица Цветановић из Конфедерације слободних синдиката.

Асоцијација малих и средњих предузећа тврди да заступа више од половине послодаваца у том сектору, али репрезентативност су морали да доказују и на Врховном суду. Ни то им за сада није помогло.

"Чији интерес је да не постоји у земљи више од две до три послодавачке организације које се заједно у социјално-економском савету са синдикатима и Владом боре за стварање бољег привредног амбијента и са домаћим и страним инвеститорима", истиче Зоран Вујовић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

Удружење послодаваца је репрезентативно ако заступа десет одсто предузећа у одређеној грани или на републичком нивоу уз услов да она запошљавају најмање 15 одсто радника. У за сада једино репрезентативној Унији послодаваца кажу да од пребројавања не беже.

"Чак рецимо да обухватамо и 50 одсто свих послодаваца, опет би у оних других 50 одсто било места да неко други представља послодавце", сматра Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

У Одбору за репрезентативност су по три представника Владе, синдиката и послодаваца.

"Ја очекујем да ће Одбор заказати процедуру за утврђивање репрезентативности. Кад то буде урадио сви ћемо се пребројати. Видећемо ко заступа раднике и у којој мери, ко заступа послодавце и да наставимо са оним што нам је свима у интересу", каже министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.

На основу поднетих докумената Одбор у року од 15 дана даје препоруку министру, који доноси коначну одлуку ко је репрезентативан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво