Када бесплатна карта дође на наплату

На интернету постоји петиција за укидање комуналне полиције коју је до сада потписало више од 12.000 грађана. Као разлози, наведени су физички напади на грађане и необављање основне делатности. Социолози сматрају да је у запуштеном систему тешко успоставити свест о поштовању институција попут ове.

Снимљено привођење путнице без карте изазвало је мноштво негативних реакција према комуналној полицији, углавном на друштвеним мрежама. Најчешће је било нејасно да ли им закон дозвољава да грађане лишавају слободе. Иако је било разних тумачења, званично - могу да приводе.

"Између осталог има право да приведе лице које се не идентификује. Односно, да га приведе у прву полицијску станицу. То су напросто чиста комунална овлашћења полиције", рекао је Горан Весић, градски менаџер.

Ипак, први пут када су комуналаци искористили то своје овлашћење, јавност је револтирано реаговала.

Осим позива да полицајци буду отпуштени, или кажњени, позивало се и на бојкот плаћања карата у превозу, као и других обавеза:

Наше право да се бунимо када држава не испуњава своје обавезе према нама, било би ојачано када бисмо сви испуњавали своје.

Многе европске престонице немају комуналну полицију из простог разлога - јер им не треба. Социолози кажу да се поверење у институције не гради преко ноћи и на силу нарочито ако су пре тога претходиле деценије заобилажења закона. На свим нивоима.

Немали број пута редовне платише су испадале наивне јер су нередовнима смањивани или отписивани дугови. Многе афере у којима су учествовали политичари су остале без судског епилога.

"Не могу ја да васпитавам дете о штетности алкохола држећи флашу пива у руци. У најмању руку могу да оставим ту флашу са стране, а добро би било да не пијем уопште", рекао је социолог Слободан Цвејић.

Мора се инсистирати на томе да се у јавности више говори о томе шта је јавно добро и како се његов квалитет побољшава, тврди Цвејић.

"Колико свако од нас треба да се одрекне нечега зарад нечега што је заједничко добро. Јер нама може једног тренутка да устреба, да кажем, мало већа подршка друштва или институција и можемо са правом да кажемо - ја сам издвајао за то", рекао је Цвејић.

Бесплатна карта, каже Цвејић није потпуно бесплатна јер је на крају увек неко плати. У нашој земљи много таквих карата платиле су читаве генерације.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се