РФЗО: Има довољно јефтинијих лекова, снабдевање редовно

Снабдевање лековима са позитивне листе је континуирано и редовно, укључујући и скоро половину медикамената са те листе који су почетком године појефтинили, речено је у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО).

У Фонду тврде да се све апотеке са којима РФЗО има закључен уговор за лекове са такозване позитивне листе, придржавају владине одлуке о највишим ценама лекова, односно немају сазнање да се промет неког лека са ове листе обавља по вишој цени, супротно одлуци Владе, преноси Танјуг.

По питању лекова који се прописују и издају на терет средстава РФЗО-а, из Фонда подсећају да свака апотека са којом РФЗО има закључен уговор, прометује лекове по идентичним ценама.

Потврдивши да и у приватним апотекама има довољно лекова са позитивне листе, председник Скупштине Удружења приватних апотекара Србије Драгутин Рајевац рекао је да се само у спорадичним случајевима појави несташица неког лека али да траје кратко, неколико дана.

Међутим, како каже цена тих лекова није свугде иста, јер немају све приватне апотеке уговор са Фондом.

Ако апотека нема уговор, не добија лекове по нижој цени, па самим тим немамо јединствену цену лека, рекао је Рајевац Танјугу и навео да се лично дуже од 20 година залаже да имамо јединствено тржиште али и исту цену лека у свим апотекама.

"Борим се да постоји само једна цена лека", рекао је Рајевац и подсетио да је у Европи цена лека одштампана на кутији. Тада, како каже, и пацијент зна да ли га неко краде или не.

Он сматра да је неправично што неки пацијенти купују лек а други добијају рецепт, тврдећи да су ови први заправо кажњени.

Говорећи о петовалентним вакцинама за децу и, како медији преносе, њиховој несташици, Рајевац истиче да има апотека које користе ову ситуациију и "зидају цене".

Он подсећа да се ове вакцине такође налазе на позитивној листи и могу их добити деца у домовима здравља уз оверену здравствену књизицу али су бесплатне само за бебе рођене после 1. новембра 2014. године.

Иначе, родитељски портал "Бебац" затражио је данас од Министарства здравља и министра Златибора Лончара да хитно уреде област вакцинације деце у Србији и обезбеде да вакцине буду бесплатне за сву децу.

"Због одлуке да петовалентна вакцина 'пентаxим и 'инфанриx' буду бесплатне само за децу рођену после 1. новембра 2014. године, испаштају они родитељи који су вакцинацију већ започели једном од ове две вакцине, а који сад ту вакцину не могу ни да купе у апотекама, јер је нема довољно у слободној продаји", тврди тај портал.

Рајевац упозорава да је због курса евра и "јаког" француског франка тешко да цене остану истем шо би, како каже "у неком тренутку могло да доведе до несташица."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се