Вербић: Заштитићемо Институт

На Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство који је у уторак, 27. јануара узурпиран од стране Веселина Сјеклоће, данас је ситуација нормализована, а сутра ујутро истраживачи ће се вратити уобичајеним активностима, саопштава Министарство просвете.

Министарство просвете саопштава да је "ситуација која се у уторак догодила на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство врло је опасна".

"Ради се о нашој врхунској научноистраживачкој установи која се бави изузетно осетљивом и важном делатношћу, укључујући и молекуларно генетичке анализе за потребе грађана Србије и региона", наводи се у саопштењу.

Указано је да се ради између осталог о анализама за потребе пацијената који болују од ретких болести. У Министарству кажу да је ситуација данас нормализована, а да је задатак министарства да заштити Институт и да не дозволимо да се понове слична дешавања.

Према информацијама директорке Института Јелене Беговић, у понедељак 26. јануара Веселин Сјеклоћа депоновао је, како се наводи, потпис у "Банка Интеса" као законски заступник Института, на основу докумената о којима није обавештено нити надлежно Министарство просвете, науке и технолошког развоја, нити други правни субјекти у држави који су одговорни за рад Института.

У уторак 27. јануара око 9 часова, Сјеклоћа је са својим адвокатом и обезбеђењем ушао у обезбеђене просторије Института. И после вишеструких интервенција полиције он је одбио да напусти зграду Института.

"У среду, 28. јануара на Институту више није било неовлашћених лица, а осетљиви биолошки материјали су били безбедни и под контролом", истакнуто је.

За четвртак, 29. јануар најављена је седница Управног одбора Института на којој ће присуствовати и функционери Министарства и чланови Ректорског колегијума Универзитета у Београду који ће одлучити о даљим мерама.

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство је државни институт, саставни део Универзитета у Београду са више од 90 запослених од којих су већина доктори наука.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се