Запослени у правосуђу најављују штрајк

Представници три синдиката запослених у правосуђу најавили су штрајк уколико Влада Србије не предложи потписивање посебног колективног уговора.

На заједничкој конференцији за новинаре Синдиката правосуђа, Синдиката управе и Сидниката организација правосудних органа Србије, речено је да су преговори о потписивању колективног уговора заказани за петак, 30. јануара.

"Радујемо се што су адвокати наставили свој посао, али ми не можемо свој јер немамо папир и тонер", изјавила је председница Синдиката правосуђа Србије Слађанка Милошевић, преноси Бета.

Она је подсетила да рок за потписивање колективних уговора свих друштвених служби, према изменама Закона о раду, истиче сутра, док је за правосудне органе тај рок био 19. новембар прошле године.

"Преговори тапкају у месту зато што се ресорна министарства понашају као у неком претходном периоду - не поштујући социјални дијалог и без политичке културе", казао је председник Синдиката управе Његош Потежица.

Представници синдиката су указали на предности колективних уговора, као што су гарантоване исплате за топли оброк и регрес и потврдили да ће тражити да запослени у правосуђу имају колективни уговор какав имају и радници Електропривреде Србије, јер имају истог послодавца – Владу Србије.

Поводом најаве да ће за 6,5 одсто бити смањен број запослених у државној управи, Потежица је рекао да нема ништа против рационализације броја запослених, али по утврђеним критеријумима.

Навео је да су и 2009. године бити донети прописи који ограничили запошљавање у државној управи, али да је настављено "партијско запошљавање".

"Синдикат жели да помогне својим члановима који су спремни да прихвате отказ уз одговарајућу отпремнину. У супротном, имамо начин да заштитимо сваког радника који буде проглашен технолошким вишком", рекао је Потежица.

"...Судским путем, кроз десет година", уз смех је додала Слађанка Милошевић.

Рекла је да у правосуђу има мање од 11.000 запослених, од чега је 3.500 судија, а да опет нису попуњена радна места предвиђена правилником претходне министарке правде Снежане Маловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се