Обреновчани добили мобилну стоматолошку ординацију

Прва мобилна стоматолошка ординација у Србији донирана је Дому здравља Обреновац. Мобилна стоматолошка ординација је донација кантона Нојшател из Швајцарске, а помогли су и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду и српска дијаспора у Швајцарској.

Ординација ће обилазити околна места како мештани не би морали да путују километрима до дома здравља, већ ће близу својих домова моћи да добију стоматолошке услуге, преноси Танјуг.

Градоначелник Београда Синиша Мали је новинарима, након обиласка мобилне ординације, рекао да ће то много значити грађанима Обреновца јер ће им стоматолошка заштита бити доступнија.

Како је додао, стоматолошка заштита ће бити ближа и деци у школама, али и старим и немоћним суграђанима који не могу да дођу до дома здравља.

"Ово је прва мобилна стоматолошка ординација у Србији и драго ми је што је донирана управо Дому здравља Обреновац", истакао је Мали и захвалио свима који су учествовали у обезбеђивању донације.

Према његовим речима, стратегија града Београда биће окренута ка раду на превенцији здравствених проблема. Циљ је, каже, и веће и боље коришћење мобилних ултразвучних апарата и мобилних мамографа који ће ићи у насеља у којима нема амбуланти.

"Стратегија града Београда биће усмерена ка превенцији како би учинили што више да се спречи појава различитих болести и већих трошкова лечења", рекао је градоначелник.

Додао да је са деканом Стоматолошког факултета Мирославом Вукадиновићем разговарао о идеји да се та образовна институција и студенти на специјализацији укључе у рад мобилне ординације.

Мали је подсетио да је су у великим школама на Новом Београду пре петнаестак година постојале стоматолошке ординације, наводећи да треба размишљати да се таква пракса врати на подручју целог града.

Декан Стоматолошког факултета је истакао је да ће мобилна ординација умногоме помоћи грађанима Обреновца и рекао да је факултет отворен за даљу сарадњу и сличне акције.

Вукадиновић је додао и да је струка ту да направи добре програме, да их предложи и реализује.

Представник српске дијаспоре из Швајцарске Драган Јовановић рекао је да првобитно било предвиђено да мобилна ординација буде послата у Африку, али је одлучено да се донира Обреновцу.

Српска дијаспора у Швајцарској је, како је додао, за последњих шест месеци послала више од 250 шлепера различите робе јер је, како је истакао, њихова дужност и обавеза да помогну свом народу када је у тешкој ситуацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се